Puheenaihe

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä luetaan kärsimyssunnuntaina Helsingin kirkoissa – "Pointtina ei ole yksittäisten Migrin työntekijöiden arvostelu"

Helsingin tuomiokirkossa ja tuomiokirkkoseurakuntaan niin ikään kuuluvassa Ruoholahden seurakunnassa luetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä jumalanpalveluksen yhteydessä.

Anneli Tuominen-Halomo

Helsingin kirkoissa luetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä jumalanpalveluksissa. Kampanjassa mukana on 12 suomenkielistä ja kaikki kolme Helsingin ruotsinkielistä seurakuntaa.

Pääsääntöisesti turvapaikkapäätöksiä luetaan jumalanpalveluksissa kärsimyksen sunnuntaina 2. huhtikuuta.

Päätöksiä luetaan Haagassa, Kalliossa, Lauttasaaressa, Malmilla, Munkkiniemessä, Paavalissa, Pakilassa, Oulunkylässä, Roihuvuoressa, Tuomiokirkkoseurakunnassa, Töölössä ja Vuosaaressa sekä ruotsinkielisissä Matteuksen, Petruksen ja Johanneksen seurakunnissa.

Lisäksi Kampin kappelissa päätöksiä luetaan pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla 10.–13. huhtikuuta kello 13 alkavissa tilaisuuksissa, joissa luetaan yksi päätös per päivä ja lisäksi kyseisen päivän psalmi.

Ruoholahden kappelissa luetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä ensi sunnuntaina kello 12 alkavassa messussa. Asiasta kertoo omalla Facebook-sivullaan pastori Hannu Varkki.

– Päätösten otteiden lukeminen on osa yhteistä esirukousta. Pyhä on kirkkovuodessa kärsimyksen sunnuntai, jonka ytimessä on kärsimyksen jakaminen hädässä olevien kanssa. Turvapaikkapäätösten lukemisen pointtina ei ole yksittäisten Migrin työntekijöiden arvostelu, vaan lähimmäisen hädän näkeminen ja politiikan suunnan kysyminen, Varkki kertoo.

Pastorin mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa tarvitaan nyt empatiaa ja viisautta hädässä olevien auttamiseen.

Ruoholahden kappeli toimii osana Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaa.

Matteuksen kirkkoherra Stefan Forsén sanoo seurakuntayhtymän tiedotteessa, että hän ajattelee kielteisen päätöksen kirjanneella virkamiehellä olleen myös suurta ymmärrystä turvapaikanhakijoiden tilannetta kohtaan.

– Päätökseen kirjataan, että kaikki edellytykset turvapaikan myöntämiselle periaatteessa täyttyvät, mutta silti turvapaikkaa ei voida myöntää. Ja se johtuu taustalla olevasta poliittisesta päätöksestä, Forsén kertoo.

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin maaliskuussa, että Suomen seurakunnissa aletaan lukea kielteisiä turvapaikkapäätöksiä paastonaikana, joka kestää laskiaisesta pääsiäiseen. Kampanjalla halutaan reagoida Suomen kiristyneeseen turvapaikkapolitiikkaan.

We see you Migri -kampanja sai alkunsa, kun näyttelijät noin tusinassa teatterissa lukivat 1. maaliskuuta ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Tarkoituksena on ottaa kantaa Suomen tiukentuneeseen turvapaikkapolitiikkaan ja vaikuttaa päättäjiin, jotta turvapaikanhakijoita kohdeltaisiin humaanimmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ennenkuulumaton kampanja kirkoissa – AL: Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä aletaan lukea ääneen6.3.2017 10.09
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttaminen vaikeaa – Raportti: Useita ongelmia30.9.2016 10.29
Rautatientorin turvapaikanhakijat vetoavat kaupunkiin – "Hätämajoitus jokaiselle, riittävä toimeentulo..."15.3.2017 11.47
Yhä useampi irakilainen saa kielteisen turvapaikkapäätöksen – Tässä karu syy6.7.2016 15.17
Jopa 12 000 jäämässä Suomeen laittomasti – ”Miksi palautuskeskusta ei perustettu?”3.1.2017 20.15
Vauva turvapaikanhakijan sylissä jalka paljaana herätti someraivon – äiti vastasi hilpeällä kuvalla28.2.2017 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu