Puheenaihe

Toimittaja kertoi, mitä vastaanottokeskuksessa tapahtui syksyllä 2015 – vihjaillaan nyt rasistiksi

Kuvituskuva.

Etelä-Suomen Media / Arkisto

Pyyteetöntä vapaaehtoistyötä vastaanottokeskuksessa tehnyt voi toisinaan joutua yllättävien hyökkäysten kohteeksi. 

Näin kävi toimittaja Minna Rajainmäelle, joka työskenteli vapaaehtoisena vokissa, ystävystyi turvapaikanhakijoiden kanssa ja näki myös avustustyön toisen puolen. Hän kertoo kokemuksistaan Vihreässä Langassa.

Rajainmäki aloitti vapaaehtoistyön lokakuussa 2015. Jo lyhyessä ajassa tilanne muuttui luultua toisenlaiseksi.

– Viikon päästä siitä, kun 300 henkilöä on syötetty ja majoitettu, pakolaiset alkavat kinuta vastaanottorahaansa SPR:ltä. Silloin minulle valkenee, ettei kaikilla tulijoilla ole hengenhätää, huomasi Rajainmäki.

– Joillain asiat ovat todella huonosti. Soitan kahdesti ambulanssin ja elvytän  tajuttoman naisen. Pakomatka on uuvuttanut naisen, joka kärsii aiemman raskauden aiheuttamista komplikaatioista. Keski-ikäinen mies saa paniikkihäiriön, jota luullaan ensin sydänkohtaukseksi.

Rajainmäki teki 16-tuntisia työpäiviä. Pian hän huomasi, että vastaanottojärjestelmä on älytön. 

– En halua hyysätä aikuisia ihmisiä tai heittää yhteistä rahaa kankkulan kaivoon, mutta en myöskään halua ihmisten kuolevan.

Kahden viikon kuluttua Rajainmäki lopetti työt vastaanottokeskuksessa. Hän on muuttunut ärtyisäksi ja pelokkaaksi, ja hänestä tuntui, että häntä seurataan.

Vasemmistoliiton kansalaisaktiivi ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso ei pidä Rajainmäen suorista mielipiteistä, vaan vihjailee tämän esittävän Vihreässä Langassa rasistisia näkemyksiä.

– Toivoisi äänenkannattajan sitoutuvan kannatettavansa tavalla antirasismiin, vaikka kilpaileekin oikeiston kanssa, Koivulaakso huomauttaa Twitter-tilillään.

Rajainmäki kertoo jutussaan, ettei hänen auttamistyönsä suinkaan loppunut, kun hän lopetti työn vokissa. Hän ystävystyi turvapaikanhakijoiden kanssa ja on tukenut heitä henkisesti rankan Maahanmuuttoviraston tutkintaprosessin läpi. Rajainmäki katsoo, että hädässä olevia ihmisiä pitää auttaa, eikä järjestelmä tähän Suomessa aina suinkaan kykene.

Rajainmäki työskenteli pitkään toimittajana Etelä-Suomen Median lehdissä. Hänet on palkittu myös palkittu muun muassa kaupunkilehtikilpailussa.

Lue myös: Dan Koivulaakso: "En vihjannut rasistisuudesta"

Edit 31.4. klo 10.50: Lisätty linkki Dan Koivulaakson uusiin kommentteihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu