Puheenaihe

Miksi kampaamo- ja parturihinnoissa on yhä eroa? – näin asiaa selittävät yrittäjät

HIUKSET Asiakas ei voi määritellä leikkaamiseen käytettävää aikaa, sanoo yrittäjä.

Parturi-kampaaja Jenna Vierimaa leikkasi Minna Railon lyhyet hiukset parturityönä Salon Klipsissä kauppakeskus Jumbossa. Railon hiukset tarvitsivat vain nopeaa siistimistä.

Armi Suojanen

Sukupuoleen perustuva hinnoittelu on ollut tasa-arvolain mukaan kiellettyä tasan 30 vuotta. Silti lyhyttukkaiset naiset maksavat hiustensa leikkaamisesta useimmiten 10–20 euroa enemmän kuin miehet.

Parturi-kampaamot eivät saisi hinnoitella erikseen naisten ja miesten hiustenleikkauksia. Nykyinen tapa onkin määritellä leikkaukset parturityöksi ja kampaamotyöksi.

Töiden välistä hintaeroa selitetään työhön kuluvalla ajalla ja erilaisilla leikkaustekniikoilla. Tähän on jo totuttu.

Nettivaraukset aiheuttavat suuria ongelmia."

Nettivarausten yleistyminen kuitenkin hämmentää parturi- ja kampaamotyöjakoa uudelleen, koska asiakkaat voivat itse valita leikkausajan pituuden.

– Nettivaraukset aiheuttavat suuria ongelmia, harmittelee yrittäjä Miikka Riikonen Tikkurilassa toimivasta parturi-kampaamo Carusellista.

Vaikeudet syntyvät, koska monet asiakkaat varaavat liian lyhyitä käsittelyaikoja. Edullisempi hinta houkuttelee asiakasta nipistämään ajasta. Tämän vahvistaa myös yrittäjä, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

– 80 prosentilla naisista hiusten leikkaamiseen kuluu aikaa 45 minuuttia, myös lyhythiuksisilla. Ja miehillä yleensä 30 minuuttia, Riikonen sanoo.

Parturityössä sivut sekä niska ajetaan yleisimmin koneella ja päältä leikataan saksilla tai veitsellä. Kampaamotyössä saksia käytetään enemmän ja siksi myös aikaa kuluu enemmän.

Kun asiakkaan varaama aika ei riitä, toiset asiakkaat joutuvat odottamaan ja odotus kertautuu päivän mittaan. Lääkärissä odottamista siedetään, mutta ei kampaamossa.

Riikosen mukaan asiakas ei voi määritellä hiustenleikkaamiseen käytettävää aikaa. Sen tekee koulutuksen saanut parturi-kampaaja. Siksi hänestä on selkeämpää, että naisilla ja miehillä on omat hinnat.

Riikonen teki tällä viikolla radikaalin ratkaisun ja palautti eri hinnat naisille, miehille ja lapsille.

Hiustasa-arvoa

Tasa-arvolaki kieltä sukupuoleen perustuvan hinnoittelun. Laki tuli voimaan 1987.

Tasa-arvovaltuutettu ja myös Kuluttajavirasto ovat ottaneet useita kertoja kantaa siihen, että hinnoitteluun pitää perustua toimenpiteeseen eikä sukupuoleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu