Opetustoimen johtaja it-korruptiosta: "Käsittämätöntä, että laiterekisteriä ei ollut"

– Toimintamme tulee olla entistä läpinäkyvämpää. On ikävää, että koko opetustoimi joutuu kärsimään tällaisista rikkomuksista. Luotamme edelleen henkilöstöömme ja siihen hyvään työhön, jota opetustoimessa tehdään, painottaa opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen.

Hannes Victorzon

VYYHTI Tutkinnassa on kuulusteltu useita henkilöitä ja kolme on ollut vangittuna. Myös laitetoimittajia on kuulusteltu.

Helsingin opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen ihmettelee suuresti sitä, että opetusviraston tietohallinnolla ei ollut laiterekisteriä koulujen tai virastohallinnon laitteista.

Poliisi epäilee opetusviraston entisen tietohallintopäällikön Hannu Suoniemen olevan päätekijä laajassa korruptiojutussa. Esitutkinnan perusteella hän tilasi, hyväksyi ja vastaanotti opetusviraston piikkiin esimerkiksi tietokoneita, puhelimia ja muita tietoteknisiä laitteita sekä viihde-elektroniikkaa.

Poliisin mukaan suurin osa laitteista on myyty eteenpäin. Tutkinnan kohteena olevien laitetoimitusten määrä on lähes 9 miljoonaa euroa.

– Käsittämätöntä, että laiterekisteriä ei ollut. Suoniemi oli tietohallintopäällikkönä vastuussa siitä, että sellainen laiterekisteri olisi pitänyt olla olemassa. Nyt opetusvirastolla laiterekisteri on, Pohjolainen sanoo.

Pohjolainen aloitti opetusviraston johdossa kaksi vuotta sitten.

Suoniemi oli vastuussa."

Laiterekisterin puuttuminen osaltaan mahdollistaa Suoniemen epäillyt rikokset.

– En tiedä miten laitteita on inventoitu Suoniemen toimiessa tietohallintopäällikkönä.

Opetusvirastossa, kuten muuallakin Helsingin kaupungin hallinnossa, on käytössä Kosti-niminen ostotilausjärjestelmä.

– Järjestelmä toimii sinänsä hyvin ja se on käytössä edelleen. Mutta henkilö, joka tuntee järjestelmän todella hyvin voi sitä käyttää väärin ja myös peittää väärinkäytöksensä, Pohjolainen jatkaa.

Kirjanpidossa Suoniemen tekemät tilaukset ovat näkyneet, mutta kirjanpidosta ei näe hankintaan liittyvää rikettä tai väärinkäytöstä.

Poliisin esitutkinta on kohdistunut vuosien 2006–16 laitetilauksiin ja pääasiassa kolmeen eri laitetoimittajaan, jotka eivät ole olleet tilaushetkellä Helsingin kaupungin sopimustoimittajia.

Osa rikoshyödystä ja rikoksella viedyistä laitteista on saatu takaisin.

– Teimme uuden laiterekisterin koulujen ja opetusviraston hallinnon laitteista ennen joulua ja samalla inventoimme kaikki laitteet. Lisäksi olemme hankkimassa uutta sähköistä laiterekisteriä, jonka käyttöä pilotoidaan muutamassa koulussa ennen laajaa käyttöönottoa, Pohjolainen kertoo.

Olemme hankkimassa uutta sähköistä laiterekisteriä."

Jatkossa hankittavien laitteiden elinkaarta on tarkoitus seurata aina hankintaprosessista alkaen.

– Sain tiedon laitehankintoihin liittyvistä epäselvyyksistä, kun kaupungin oikeuspalveluilta tuli hankintaselvityspyyntö marraskuun alkupuolella. He halusivat selvitystä laitehankinnoista erään firman osalta, kertoo Pohjolainen korruptiotapauksen paljastumisen alkuvaiheista.

Pian selvisi, että myös poliisi tutkii samoja asioita.

– Kun tieto väärinkäytöksistä tuli, oli se suorastaan järkytys. Tuntui käsittämättömältä ja uskomattomalta. Opetusviraston henkilöstö oli alkuvaiheessa kerrassaan kriisissä ja shokissa, Pohjolainen kuvailee tunnelmia virastossa.

Henkilöstö oli alkuvaiheessa kerrassaan kriisissä ja shokissa."

Hän kertoo saaneensa jo aiemmin käsityksen siitä, että opetusviraston tietohallinto toimii huonosti.

– Se vaikutti sekavalta. En saanut tarkkoja luetteloita siitä mitä laitteita hankitaan ja minne. Lisäksi meille oli tulossa iso opetuksen digitalisaatio-ohjelma ja ajattelin, että Suoniemi ei sitä ehkä pysty viemään eteenpäin.

Suoniemi siirtyi viime keväänä tietohallintopäälliköstä opetusviraston turvallisuuspäälliköksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva
Jussi Vehkasalo