Puheenaihe

Kuinka paljon teetä pitää juoda, jotta saa kaikki terveysvaikutukset? Ravintoterapeutti kertoo

TERVEYS Tutkimuksen mukaan vihreä, musta sekä oolongtee vähensivät sairastumisriskiä

Vihreää teetä voi sanoa terveysjuomaksi.

Juha Perämäki

En kestäisi päivääkään ilman vihreää teetä. Se rauhoittaa, auttaa keskittymään, hellii vatsaa ja kipeytynyttä kurkkua.

Viime viikolla ilahduin suuresti kuullessani tutkimuksesta, jonka mukaan teen juonti ehkäisee dementiaa. Tutkimuksen julkaisi The Journal of Nutrition, Health and Aging. Siitä kertoi myös Helsingin Sanomat tiedesivullaan.

– Säännöllinen teen juonti puolitti riskin sairastua dementiaan. Alzheimerin taudille altistavaa ApoE4 -geeniä kantavien riski sairastua Alzheimeriin voisi teetä nauttimalla vähentyä jopa 86 prosenttia, tutkimuksessa sanotaan.

– Tee on yksi maailman yleisimmin nautituista juomista. Tulosten perusteella se on halpa ja yksinkertainen keino torjua mieltä rappeuttavia sairauksia, sanoo Singaporen kansallisessa yliopistossa tehtyä tutkimusta johtanut apulaisprofessori Lei Feng.

Teellä on tunnetusti myös suuri määrä muita vaikutuksia. Sen sanotaan edistävän painonhallintaa ja ruuansulatusta, parantavan sydämen terveyttä, vahvistavan vastustuskykyä ja jopa torjuvan syöpää.

Mitä mielipiteitä sinulla on teestä, diplomiravintoterapeutti Eeva-Maria Varpio? Onko tee terveysjuomaa?

– Vihreää teetä voi sanoa terveysjuomaksi. Siinä on runsaasti antioksidantteja, flavonoideja sekä vitamiineja ja mineraaleja. Flavonoidit toimivat elimistössä antioksidantteina eli ne suojaavat soluja vanhenemismuutoksilta.

– Vihreä tee on syytä nauttia 80–60 asteisena, jotta maku ei muutu kitkeräksi ja kaikki arvokkaat ainesosat säilyvät tallella. Jotta saisi kaikki terveysvaikutukset teestä, on sitä syytä juoda ainakin 2–3 kupillista päivässä.

– Tee sisältää myös kofeiinia, joten jos juo yli viisi kuppia päivässä saattaa kofeiini aiheuttaa haittoja. Tee on mielestäni erityisen tärkeää nauttia luomulaatuisena; juoma on teepensaan lehtiä ja kukintoja. Mikään kuori ei suojaa niitä torjunta-aineilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu