Makumaailma

Ruokaravintoloista 2/3 auki Helsingissä sunnuntaisin – Ay-liitto: Yksi vaatimus on työtekijälle kohtuuton

Kaksi kolmesta ruokaravintolasta pitää tuoreen selvityksen mukaan ovensa avoinna myös sunnuntaisin. – Kuvituskuva.

Marketta Karjalainen / Arkisto

Palvelualojen ammattiliitto PAM on laskenut, että Helsingin ydinkeskustan ruokaravintoloista noin kaksi kolmasosaa on avoinna myös sunnuntaisin. Lähes 180 ruokaravintolasta sunnuntaina on avoinna 116.

Ammattiliitto muistuttaa, että julkisuudessa maalattu kuva ravintoloiden hiljaiselosta sunnuntaisin on vääristynyt.

Aukioloselvitys tehtiin käyttämällä hyödyksi Eat.fi –palvelua. Palvelun haku-toiminnolla listattiin ruokaravintolat, rajauksella Helsingin keskusta. Hausta jätettiin pois kahvilat ja baarit.

Tämän jälkeen ravintoloiden omien verkkosivujen avulla tarkistettiin aukioloajat. Haulla löytyneistä 179 ravintolasta peräti 66 prosenttia pitää ovensa auki asiakkaille myös sunnuntaisin.

Julkisuudessa käyty keskustelu kiinni olevien ravintoloiden vaikutuksista kaupungin vetovoimaa alentavana tekijänä voidaan olettaa olevan vääristynyttä ja perustuvan mielikuviin, ei edes pinnalliseen tutkimustietoon, liitto korostaa.

PAM muistuttaa myös, että keskustelussa sunnuntaityökorvauksista on hyvä huomioida alan palkkaus.

– Majoitus- ja ravintola-alan kokoaikaisten työntekijöiden keskipalkka on 2 153 euroa ja osa-aikaisten 1 418 euroa, liitto laskee.

– Osa-aikaisten työntekijöiden osuus on noin 39 prosenttia. Sunnuntaityökorvauksen osuus kokoaikaisen työntekijän palkasta on noin 10 prosenttia.

Vaatimukset sunnuntaityökorvausten poistamisesta vedoten syihin, että sunnuntaityöstä maksettava korvaus on useille yrittäjille liikaa ja vaikeuttaa ravintoloiden liiketoimintaa on PAMin mielestä kohtuuton.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu