Paikalliset

Roller derby on näyttävää mutta hikistä

Roller derbyssä ei unohdeta huumoria. Juni Ruuskasen nimi joukkueessa on Page Disaster.

.

Kevät tuo mukanaan myös talviuniltaan heränneet rullaluistelijat, jotka käynnistelevät kauttaan kaupungin kaduilla.

Juni Ruuskanen on kuitenkin rullaillut läpi pimeimmän talven, usein vielä verkkosukkahousuin ja sotamaalauksin varustettuna.

Syy löytyy roller derbystä, Suomessa kasvussa olevasta uudesta urheilulajista. Sen harrastajien keskuudessa Ruuskanen tunnetaan paremmin nimellä Page Disaster.

Puolitoista vuotta sitten tänne rantautuneessa roller derbyssä kaksi viisihenkistä joukkuetta ottaa toisistaan mittaa rullaluistimilla.

Kussakin joukkuessa jammeriksi kutsuttu pelaaja yrittää kerätä pisteitä ohittamalla vastapuolen väkeä, jotka yrittävät puolestaan estää tämän läpipääsyn.

Lajin taustat löytyvät 1920-luvun Yhdysvaltojen feministisestä liikehdinnästä. Tänäkin päivänä lähes kaikki lajin harrastajat ovat Ruuskasen tapaan naisia. Hän itse ajautui lajin pariin sattumalta.

– Tapasin reilu vuosi sitten baarissa tytön, joka kertoi harrastavansa tällaista rullaluistelulajia. En tiennyt yhtään mitä se oli, mutta sanoin voivani lähteä mukaan.

 

Jos joku haluaa olla verkkareissa, niin sekin on jees.”

– Myöhemmin tuttuni näytti nettivideoita roller derbystä ja katsoin että tuo on vielä siistimpää mitä kelasin, Ruuskanen muistelee.

 

Hänellä on paljon kohtalotovereita, sillä lajin suosio on kasvanut nopeasti. Helsingistä roller derby on edennyt Tampereelle, Turkuun ja Lahteen. Ouluun ja Jyväskylään on pian tulossa yhdistykset.

Visuaalisuus on aina kuulunut vahvasti roller derbyyn. Asusteisiin ja lookkiin panostetaan huomattavasti enemmän kuin muissa lajeissa.

– Tähän liittyy rock-, punk- ja rockabilly-meininki. Ehkä nykyisin vähemmän kuin ennen. Joka tapauksessa eri alakulttuurit ovat läsnä, moni lajin harrastaja puuhailee niiden parissa.

– Jengi tykkää pukeutua eikä kukaan katso pitkään jos on vaikka meikannut voimakkaasti treeneihin. Mutta jos joku haluaa olla verkkareissa niin sekin on jees, Ruuskanen selittää.

Hän kertoo pitävänsä pukeutumisesta ja miettivänsä värejä. Joukkueilla on myös omat yhteiset peliasunsa.

Pelaaminen on Ruuskasen mukaan kuitenkin kaikkea muuta kuin vaatteissa keikistelyä.

– Se on niin hikiurheilua etten ole näin rankkaa harrastanut ikinä missään. Treenataan tosi laajasti: kestävyyttä, lihaskuntoa ja temppuja. Lisäksi järjestetään harjoitusotteluita.

Ruuskanen on aiemmin harrastanut tanssia ja tennistä, mutta kovin urheilullisena hän ei ole itseään pitänyt. Esimerkiksi verkkareita ei vaatekaapista löydy.

Ruuskanen kertookin yllättyneensä huomatessaan yhtäkkiä urheilevansa.

www.helsinkirollerderby.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu