Puheenaihe

Turvapaikanhakijoiden määrä tyrehtyi – yli puolet päätöksistä kielteisiä

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Turvapaikanhakijoiden määrä tippui vuonna 2016 noin kuudennekseen edellisvuodesta, selviää Euroopan muuttoliikeverkoston julkaisemista vuoden 2016 tilastokatsauksesta ja maahanmuutto- ja turvapaikkaraportista.

Viime vuonna kansainvälistä suojelua Suomesta haki 5 651 henkilöä, joka on huomattavasti vähemmän vuoteen 2015 verrattuna, jolloin turvapaikkaa haki peräti 32 476 henkilöä, selviää EMN:n tuoreesta tilastosta.

Suurimman hakijaryhmän muodostivat edelleen irakilaiset, afganistanilaiset ja syyrialaiset.

Vuoden 2015 poikkeuksellinen suuri turvapaikanhakijamäärä näkyi piikkinä myös päätöstilastoissa: Maahanmuuttovirasto teki viime vuonna ennätykselliset 28 208 turvapaikkapäätöstä.

Hakijoista 27 prosenttia sai myönteisen oleskelulupapäätöksen. Kielteisten päätösten osuus kaikista päätöksistä oli 51 prosenttia.

14 prosentissa tapauksista hakija peruutti hakemuksensa tai katosi vastaanottokeskuksesta, jolloin hakemus raukesi.

Kahdeksan prosenttia hakemuksista jätettiin tutkimatta. Tutkimatta jättäminen tarkoittaa yleensä sitä, että henkilö on siirretty niin kutsutun Dublin-menettelyn perusteella siihen sopimusvaltioon, joka on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä.

Eniten kansainvälisen suojelun perusteella myönnettyjä oleskelulupia saivat irakilaiset.

Isoin muutos tilastoissa koskee kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneita, joiden määrä nelinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Tämä johti myös Irakin ja Afganistanin nousun yleisimpien lähtömaiden joukkoon.

Viime vuonna yhteensä 39 317 henkilölle myönnettiin ensimmäinen oleskelulupa tai heidän oleskelunsa Suomessa rekisteröitiin.

Lukumäärä on edellisvuotta selvästi korkeampi, sillä vuonna 2015 oleskeluluvan sai 33 568.

Aiempina vuosina kärkisijaa pitänyt Venäjän federaatio oli Irakin jälkeen toiseksi yleisin lähtömaa ensimmäisen oleskeluluvan saaneille.

Euroopan muuttoliikeverkoston (European Migration Network, EMN) Suomen piste toimii Maahanmuuttovirastossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu