Puheenaihe

Yhdistys saanut 456 000 euron tuet – IS: Suurmoskeijan taustayhteisöillä isot ulosottovelat

Helsinkiin kaavaillun suurmoskeijan rahoitus herättää uusia epäilyjä. Kuvan henkilö ei liity epäilyihin.

Lotta Åberg

Helsinkiin suurmoskeijaa ulkomaisella rahoituksella suunnittelevat uskonnolliset yhdistykset ovat pahoissa talousvaikeuksissa, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden selvityksen mukaan hankkeen yhteistyökumppanilla, Suomen islamilaisella neuvostolla on ulosottovelkaa vajaat 50 000 euroa. Hankkeessa mukana olevalla Muslimiliitolla ulosotossa oli viime vuoden lopussa reilut 2 400 euroa.

Lisäksi islamilaisella neuvostolla on ollut 20 maksuhäiriötä ja muuta luottotietomerkintää vuosina 2014–2016.

Yhdistykset ovat saaneet runsaasti rahoitusta Suomen viranomaisilta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on maksanut kaikkiaan 456 000 euron avustukset Suomen islamilaiselle neuvostolle 2007–2014.

Hanasaareen suunniteltu sunnilainen suurmoskeija epäilyttää viranomaisia, sillä sen pelätään ruokkivan uskonnollista fanatismia ja suvaitsemattomuutta sekä tuovan riitoja muslimien välille.

Hankkeen suomalaiset puuhamiehet ja -naiset ovat hakeneet vähintään 100 miljoonan euron rahoitusta moskeijalle Persianlahden maista, ennen muuta Bahrainin kuningaskunnalta.

Tonttivarauksen yli jättimoskeijalle ovat tehneet Suomen Muslimiliitto ry, Musliminaiset ry ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry.

Moskejaa varten on suunniteltu perustettavaksi Oasis-säätiötä, jota ei ole IS:n mukaan kuitenkaan vielä rekisteröity.

Hanketta on julkisuudessa edustanut Muslimiliiton puheenjohtaja ja islamilaisen neuvoston hallituksen jäsen Pia Jardi. Muita keskeisiä toimijoita ovat Suomen islamilaisen neuvoston ex-puheenjohtajana Anas Hajjar sekä Fokus ry:n puheenjohtaja, ex-suurlähettiläs Ilari Rantakari.

Helsingin kaupunki on aiemmin kertonut, että se pyytää ulkoministeriöltä turvallisuusselvitystä suurmoskeijan rahoitusjärjestelyistä. Järjestelyjen turvallisuudesta on määrä tehdä myös Suojelupoliisin arvio.

Moskeijahankkeen kustannusarvioksi on kerrottu noin 110–140 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vapaavuori tyrmää suurmoskeijan mutta tähän hänkään ei osaa vastata – Katso tulevan pormestarin vaalikonevastaukset10.4.2017 18.30
Helsingin suurmoskeija olisi kaksi kertaa Tuomiokirkon kokoinen – koko rakennus jopa 18000 neliötä10.10.2016 19.45
Päivi Räsänen perää selvitystä suurmoskeijahankkeesta – TE: "Esimerkkejä radikalisoitumisen levittämisestä on"17.3.2017 14.40
Kaupunginhallitus myönteinen suurmoskeijalle – ”Kaikille mahdollisuus uskonnonharjoitukseen”12.2.2016 10.27
Suurmoskeija irrottaa kielenkannat – "Helsinkiin saa rakentaa vaikka lentävän uuniperunan temppelin"22.3.2017 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu