Satojen eurojen leirikoulumaksu tuli yllätyksenä – Helsingin opetustoimi: "Ketään ei voi velvoittaa maksamaan leirikoulusta"

Leirikoulu on monelle lapselle iso juttu. Myös vähävaraisten perheiden lasten tulee päästä mukaan. Opetuspäällikkö vahvistaa, että viime kädessä koulu on velvollinen maksamaan leirikoulun.

Sirpa Repo

KOULU Perusopetukseen kuuluvan toiminnan on oltava maksutonta.

Perheenäiti tyrmistyi kuullessaan, että neljäsluokkalaisen lapsen viikon leirikoulu maksaisi jopa 350 euroa.

Vanhempien on joko maksettava koko summa tai vaihtoehtoisesti he voivat kuitata koko summan tai osan siitä osallistumalla tuotemyyntiin ja keräystapahtumiin.

Ketään ei voi pakottaa osallistumaan tuotemyyntiin.”

Äiti on sitä mieltä, että näin suuren summan maksaminen tai varainkeruuseen osallistuminen ei voi olla ehtona lapsen leirikouluun pääsemiselle.

– Perheen tilanne voi olla sellainen, ettei ylimääräisiin osallistumisiin ja ponnisteluihin ole resursseja, vaikka varainkeruun tarkoitus olisikin hyvä, perheenäiti sanoo.

Lapsi käy nurmijärveläiskoulua. Koulun rehtori Kaija Latvala viittaa Nurmijärven kunnan ohjeistukseen, jonka mukaan huoltajilta voidaan pyytää korkeintaan noin sadan euron maksu ja loput tulee saada tuotemyynnistä. Ketään ei voida pakottaa osallistumaan tuotemyyntiin.

Helsingissä linjaus on ehdoton ja se perustuu lakiin.

– Perusopetus on lain mukaan maksutonta. Ketään ei voi velvoittaa maksamaan leirikoulusta yhtään mitään, toteaa Helsingin opetuspäällikkö Taina Tervonen.

Useimmiten leirikoulu järjestetään vanhempaintoimikuntien keräämillä rahoilla. Vanhempia ei Tervosen mukaan saa velvoittaa osallistumaan varainkeruuseen, eikä varoja voi kerätä oman lapsen leirikoulumaksua varten, vaan ainoastaan koko luokan yhteiseen kassaan.

Vantaan opetuspäällikkö Pepita Kaskentaus kommentoi, että koulu on viime kädessä velvollinen maksamaan lapsen osallistumisen, mikäli vanhemmilla ei ole mahdollisuutta maksaa leirikoulusta.

– Oppilasta voi syrjäyttää perusopetukseen liittyvästä toiminnasta taloudellisin perustein.

Kaskentauksella ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monen lapsen leirikoulu maksetaan kaupungin varoista.

– Parinkymmenen vuoden kokemuksella opetusalalta arvelisin, että näitä tapauksia on vuosittain muutama koko kaupungissa.

Kaskentaus toteaa ihmisten pääosin tietävän, mihin he vapaaehtoisesti sitoutuvat, jos lähtevät leirikoulun varainhankintaan.

– Vuosittain varmasti jokaisessa koulussa on kuitenkin oppilaita, jotka eivät halua lähteä leirikouluun, eivätkä edes erittele syitä siihen. Kieltäytymisen syy voi olla muukin kuin talous.

Myös toimeentulotuki voi tulla avuksi leirikoulun maksamiseen, vahvistaa Vantaan aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Virve Flinkkilä.

– Leirikoulumaksuun on mahdollista saada täydentävää toimeentulotukea, jos leiri kuuluu opetussuunnitelmaan ja perheellä on toimeentulotuen asiakkuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tiina Örn kuva
Tiina Örn