Sörnäisten rajusti nousseet asuntohinnat peittoavat jo hienostoalueet – Pariskunta: Maksoimme kaksiostamme 92 000 markkaa

Pave ja Merja ovat asuneet Kallion alueella äitienpäivänä 40 vuotta. – Kyllä me aina asuntojen hintoja katselemme, kun niitä tulee myyntiin. Ei täältä mihinkään osaa lähteä. Pariskunta maksoi kaksiostaan aikanaan 92 000 markkaa.

Sanna Jompero

Jesper Kauhanen muutti Sörnäisiin vuokralle kolme vuotta sitten ja viihtynyt alueella erinomaisesti. – Täällä on kaikki lähellä, toteaa Kauhanen ja viittaa baareihin, kauppoihin ja hyviin liikenneyhteyksiin. Taustalla vasemmalla Kauhasen talo. Lenkkiseurana Tähti-koira.

Helsingin kaupunki

ASUMINEN Sörnäinen on 10 vuodessa noussut halutuksi kaupunginosaksi. Alueen suosioon on monta syytä, mutta yksi ylitse muiden, kertovat kiinteistönvälittäjät.

Asuntojen hintoja vertailevassa hintavertailussa selviää, että eniten hinnat koko maan osalta ovat nousseet Sörnäisissä.

Vertailujakson, vuosien 2006–2016 aikana Sörnäisissä sijaitsevien asuntojen hinnat ovat nousseet 72 prosenttia. Hinnat ovat ohittaneet neliöhinnoissa muun muassa Lauttasaaren ja Munkkiniemen.

Kiinteistönvälittäjät nostavat yhdeksi merkittävimmäksi alueen hintatasoa nostavaksi tekijäksi Sörnäisten viereen rakennettavan Kalasataman.

– Kalasataman uusilla asunnoilla on alueen asuntomarkkinoihin piristävä vaikutus. Tällä hetkellä kysyntää on kaiken kokoisille asunnoille, sanoo Remaxin myyntineuvottelija Christer Björklöf.

Myös vanhojen teollisuuteen tarkoitettujen alueiden muuttaminen asuinkäyttöön muuttaa Björklöfin mukaan Sörnäisten kaltaisten alueiden luonnetta, jolloin koko alueen kysyntä herää ja myös alueen käytetyt asunnot alkavat kiinnostaa.

Huoneistokeskuksen Kallion alueen myyntipäällikkö Marja Canth vahvistaa, että työläiskorttelien asuntojen hinnat ovat olleet nousussa jo vajaa kymmenen vuotta.

– Alue on kehittymässä parempaan suuntaan. Hintojen nousu on ollut nopeampaa erityisesti Kalasataman rakentamisen myötä. Myös Hämeentie, joka yritetään saada autottomaksi, korostaa alueen arvostusta.

– Myös Eläinlääkärinkadun uudet asunnot ovat nostaneet alueen hintatasoa.

Toteutuneiden asuntokauppojen perusteella 20-neliöisten yksiöiden neliöhinta saattaa Sörnäisissä olla yli jopa 8 000 euroa. Kolmioiden neliöhinta on keskimäärin 5 000 neliötä.

– Vanhasta kolmiosta voi helposti saada puoli miljoonaa, Canth toteaa.

Sörnäisiin muuttavat nyt Canthin mukaan kaikenikäiset ikään tai ammattiin katsomatta. Myynti-ilmoituksissa Sörnäinen on usein vielä Kalliota, mutta vähenevässä määrin. Sörnäisten maamerkillä, Piritorilla, on edelleen kyseenalainen maine, mutta nimen palauttamista puhekielessäkin Vaasanpuistikoksi maineen palauttamiseksi on keskusteltu.

Sörnäisten hyvä myyntivire on alkanut nostaa jo muun muassa Vallilan ja Käpylänkin hintoja.

Ostajat ovat nyt hyvin liikenteessä, toteaa myös Sörnäisten alueella asuntoja myyvä Huoneistoketjun kiinteistövälittäjä Tuula Ylinen.

– Taloyhtiöt ovat tehneet paljon peruskorjauksia, ja ostajat haluavat tulla alueelle.

Ylinen huomauttaa, että tehdyt korjaukset myös nostavat alueen asuntojen hintatasoa.

– Sörnäinen on keskiluokkaistunut ja hyvinvointi on lisääntynyt. Sörnäisissä ja Vallilassa näkyy Kalasataman tulo. Se muuttaa keskustaa tietyllä tavalla ja heijastuu myös vanhoihin asuntoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero