Rotanloukut siirtyivät digiaikaan – lähettävät sähköpostia, kun hiiri on saatu kiinni

Tähän älykkääseen tuholaistorjuntalaitteeseen oli pujahtanut seitsemän hiirtä, jotka aikaisemmin viettivät aikaa rivitaloasunnon sisäkatolla ja yksi rohkea hiiri oli ehtinyt tehdä pesän myös sisälle olohuoneen sohvaan. Välikatolla hiiret olivat pureskelleen muun muassa pesuhuoneen sähköjohtoja ja välikaton eristeitä. 

Jaana Larsson

Liiketunnistin ja lämpötila-anturi reagoivat laitteeseen pujahtaneeseen eläimeen.

Haitallisten jyrsijöiden pyydystäminen on Suomessa muuttumassa.

Kun ennen jyrsijöistä yritettiin päästä eroon myrkyillä, ovat asetukset nykyään tiukentuneet.

Turvallisemmat ja myrkyttömät loukut ovat nyt suosittuja, mutta uusinta tuhoeläinmarkkinoilla ovat digitaalista älykkyyttä sisältävät tuholaistorjunnan laitteet. Suomessa markkinoiden ensimmäinen tulokas on Smart Box. 

Loukku on sähköinen sim-kortilla varustettu laite, joka toimii akkukäyttöisesti. Laite lähettää automaattisesti tietoa akun tilasta ja sähköpostiin kilahtaa reaaliaikainen viesti, kun hiiri tai rotta jää pyydykseen. 

Laitteeseen jyrsijää houkuttelee keinotekoinen hajuste.

Liiketunnistin ja lämpötila-anturi reagoivat laitteeseen pujahtaneeseen eläimeen.

Hissi siirtää uteliasta vierasta ylemmäksi ja eläin eliminoidaan sähkövirralla. Tämän jälkeen eläin siirtyy automaattisesti muovipussissa suljettuun säiliöön.  

–Laite on vaaraton kotieläimille tai ihmisille. Hissiin on rakennettu suojamekanismi, joka estää loukkaantumisen, sanoo tuholaistorjuntaan erikoistuneen Anticimexin asiantuntija Jukka Minkkinen.  

Älykäs tuholaistorjunta hoitaa loukutettujen jyrsijöiden varastoinnin ja säästää huoltohenkilökunnan aikaa.

Minkkinen sanoo, että vaikka perinteisetkin loukut toimivat, on siihen syynsä, että tuhoeläintorjuntakin digitalisoituu.

Osittain kyse on euroista.

Jos taloyhtiössä on useita loukkuja, niitä pitää tyhjentää päivittäin, joskus useammankin kerran ja tämä vie huoltohenkilökunnan aikaa ja maksaa rahaa.

Älykäs tuholaistorjunta hoitaa loukutettujen jyrsijöiden varastoinnin ja säästää huoltohenkilökunnan aikaa. Asukkaan tai huoltohenkilökunnan ei tarvitse myöskään koskettaa kuolleita jyrsijöitä. 

Suomessa älykkäitä loukkuja ei voi vielä ostaa kaupasta, niitä voi hankkia ainoastaan palveluna vuokraamalla laitteita asiantuntijalta.

Minkkinen laskeskelee, että laitteita olisi käytössä nyt noin 3000 kappaletta eri puolilla Suomea, erityisesti niitä hankitaan julkisiin rakennuksiin. 

–Monelle ihmiselle tulee yllätyksenä, että jyrsijöitä on myös kaupungissa, ja että ongelma on yleinen. Jyrsijäongelmaan kannattaa aina tarttua, sillä pahimmillaan jyrsijä on syönyt kiinteistön sähköjohtoja ja talo on palanut, tai rotta on järsinyt viemärin rikki ja vedet ovat valuessaan talon alle aiheuttaneet vesivahingon. 

Kohteissa, joissa jyrsijöillä on tarjolla ruokaa aina, on jyrsijöistä vaikeampi päästä eroon lopullisesti. Tällaisiin kohteisiin älyloukku sopii hyvin, ja se voi olla kohteessa ympärivuotisesti.

–Akuuttiin ongelmaan auttaa mikä tahansa, myös kaupasta saatavat pyydykset. Tavallisesti kotitalouksissa torjunnan voi lopettaa, kun ääni ja näköhavainnot jyrsijöistä ovat loppuneet.

Kuluttajalle on tarjolla kaupoissa myös elävänä pyydystäviä loukkuja. Minkkinen muistuttaa, että eläintä pitää kohdella hyvin, ja se pitää siirtää vuorokauden sisällä pois loukusta. 

–Muuten on kyse eläinrääkkäyksestä. Pyydettävän eläimen pitää pystyä istumaan loukussa, sillä pitää olla ruokaa ja nestettä, eli olosuhteiden pitää vastata hyviä pyyntitapoja, Minkkinen sanoo. 

Teksti ja kuva: Jaana Larsson

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus