Tuplasakko voi uhata, jos ajaa peräkärry perässä 100 km/h – Poliisi vastaa kevään keskeisiin kysymyksiin

Peräkärryn kanssa suurin sallittu nopeus on 80 km/t, muistuttaa poliisi.

Ari Peltonen

Kevät on tullut ja maanteillä näkee taas tavallista enemmän peräkärryllisiä autoja, kun ihmiset menevät mökeilleen, muuttavat tai tuovat tavaraa puutarhaan. Mitä kuljettajan pitää muistaa, jotta lain kirjain täyttyy ja kyyti on turvallista?

Kysyimme poliisilta vastaukset kevään keskeisiin kysymyksiin.

Saako peräkärry mukana ajella satasta, Hämeen poliisin liikenneyksikön ylikomisario Jouni Takala?

– Perävaunun kanssa ajettaessa suurin sallittu nopeus on 80 km/h. Tällä hetkellä uudessa tieliikennelaissa on esitys, että se nostettaisiin 100 kilometriin tunnissa, mutta sitä ei vielä tiedä, meneekö esitys läpi. Poliisi olettaa, että autoilijat tämän tietävät ja muistavat.

– Yhdistelmäkohtainen ylinopeus käsitellään aina omana juttunaan. Lisäksi on tiekohtainen nopeusrajoitus, eli jos ajaa satasta 80:n alueella tulee myös ylinopeussakko.

Yhdistelmäkohtainen ylinopeus käsitellään omana juttunaan. Lisäksi voi tulla ylinopeussakko."

Mitkä ovat tavallisimmat rikkeet, joihin poliisi puuttuu?

– Useimmiten puututaan kuorman sitomattomuuteen tai kärryn kuntoon. Poliisi harvemmin kärryjä kuitenkaan punnitsee, jos kärry ei ole silminnähden ylipainoinen tai ylikuormattu.

– Nykykärryt ovat pääsääntöisesti tehdasvalmisteisia, ja kestävät hyvin painoa. Aina ei osata oikein kuormata ja ajatella tasapainoa.

– Keväällä pitäisi tarkastaa perävaunun valojen kunto ja renkaiden paineet ja se että renkaiden laakerit ovat kunnossa eivätkä ole ruostuneet kiinni. Perävaunun takavalojen tulee syttyä, silloin kun autonkin takavalot ovat päällä.

Mitä tehdä jos perässä ajava näkee, että kuormasta lentelee jotain?

– Voi yrittää kiinnittää kuskin huomiota paikan päällä sellaisella tieosalla, jossa se on turvallista. Tietysti on hyvä soittaa hälytyskeskukseen. Sen kautta menee poliisille tieto, missä kyseinen yhdistelmä liikkuu ja levittää roskia tielle tai aiheuttaa vaaraa. Poliisi pyrkii löytämään kyseisen kuljetuksen.

– Jos ajaa 80 km/h ja kuormasta lentää puupalikka, se voi osua vaikka vastaantulevaa satasta ajavan tuulilasiin tai moottoripyöräilijään.

– Varminta olisi sitoa epämääräisen kuorman kuten kompostijätteen päälle peite, jos ei ole kuomua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus