Kuvat ja söpöysvaroitus! Remonttimiesten pelastamat oravanpojat kasvavat korvikemaidolla

Oravanpoikaset pitävät lämpimästä. Poikasille laitettiin häkkiin kuumavesipulloja. Ravintona niillä on jyrsijälle sopivaa ruokaa, käpyjä, tammenterhoja ja herkkuna tuoretta päärynää.

Annukka Vakkuri

– Luonnonvaraista eläintä ei saa ottaa lemmikiksi, vain hoitaa tilapäisesti tarvittaessa, muistuttaa eläinsuojeluneuvoja Mari Waltzer.

Annukka Vakkuri

Oravanpoikaset juovat kissanpentujen korvikemaitoa pienellä ruiskulla. - Oravalla aukeaa silmät noin neliviikkoisena. Tällä hetkellä kotonani olevat oravat ovat noin 4-6 viikkoisia, kertoo Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Mari Waltzer.

Annukka Vakkuri

Kuusi millilitraa, seuraavalla kerralla seitsemän. Muutama päivä lisää, niin menee jo 10 millilitraa yhdellä ruokintakerralla.

Nyt on kyse tärkeästä mitoityksesta, nimittäin pienten oravanpoikasten nauttimasta korvikemaidon määrästä.

– Oravilla on lähtenyt oikein hyvin paino nousemaan. Pienemmillä oravilla tulopaino oli 72 grammaa ja tänään jo 122 grammaa, iloitsee Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Mari Waltzer.

Waltzer huolehtii oravanpoikasista siihen saakka, kunnes ne selviävät luonnossa omin avuin.

Kerrostalojen julkisivuremonttia Lohjalla tekemässä olleet rakennusmiehet pelastivat oravanpoikaset noin viikko sitten.

– Pienokaiset putosivat pesineen päivineen työmiesten syliin. Pesä hajosi pudotessa, eikä emoa ollut näkösällä, joten poikasia ei voi enää palauttaa samaan paikkaan.

Tullessaan Waltzerille oravat kärsivät kylmettymisestä. Apu oli kuitenkin lähellä.

– Laitoin poikaset pipoon ja niiden häkkiin kuumavesipulloja. Ensimmäisinä öinä annoin niille maitoa tunnin välein.

Nyt kurret ovat jo varsin vilkkaita veijareita ja Waltzer uskoo niiden selviävän luonnossa viimeistään kuukauden päästä.

– Sitä ennen ne saavat opetella pihalla kiipeilyä ja voimistua.

Vastaavanlaisissa tilanteissa Waltzer neuvoo käyttämään tarkkaa harkintaa milloin ottaa villieläimen kotiin hoidettavaksi.

– Esimerkiksi oravilla on vaara kesyyntyä nopeasti ja se estää niiden selviämisen luonnossa omavaraisesti. Neuvoa kannattaa kysyä eläinsuojeluyhdistykseltä.

– Eläintä siirrettäessä kannattaa käyttää hanskoja ja esimerkiksi havuja ja laittaa se sitten pahvilaatikkoon tai kantokoppaan, jotta ihmisen haju ei tarttuisi eläimeen.

Pahasti siipeensä saanut eläin on syytä lopettaa.

– Kova ja nopea isku päähän on paras tapa. Isomman petoeläimen kuten kauriin tai hirven ollessa kyseessä, soitto poliisille ja sitä kautta yhteys riistanhoitoyhdistykseen. Eläimen voi lopettaa vain henkilö, joka varmasti osaa sen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän annukka.vakkuri@gmail.com kuva
Annukka Vakkuri