Puheenaihe

Sam Öhman, 40, aikoo soutaa 5 000 kilometriä Atlantin yli yksin – "Univaje tulee olemaan iso ongelma"

URHEILU Yksinsoutaja Sam Öhman haluaa näyttää itselleen, että hänestä on soutamaan valtameren yli.

Sam Öhman käy salilla tekemässä lihaskunto-treeniä, mutta soutaminen on ykkösjuttu. Öhman muistuttaa, että lihashuoltoon ja venyttelyynkin on panostettava.

Sirpa Repo

Missä menee järkevyyden ja hulluuden raja? Sam Öhman vakuuttaa, ettei yksin yli Atlantin soutaminen mene hänellä hulluuden piikkiin.

Hän on moninkertainen purjehduksen Suomen mestari. Mies on osallistunut useisiin purjehduksen extreme-seikkailukilpailuihin.

–  Meri on minun elementtini. Silti Atlantin yli soutaminen on tähänastisen elämäni suurin haaste. Olen projekti-ihminen, joka haluaa aina löytää uusia haasteita, perustelee vuosi sitten maaliskuussa itselleen soutuhaasteen asettanut mies.

Viime kevättalvella hän aloitti harjoittelun soutulaitteella todella kevyesti. Tuolloin hän valmistautui sadan kilometrin juoksuun ja päätähtäin oli siinä. Heinäkuussa juoksu meni plörinäksi. Mies oli treenannut liikaa eikä kroppa kestänyt vaan hänen oli keskeytettävä.

– Tuon jälkeen en saanut nostaa juurikaan sykettä. Varsinainen harjoitteluni alkoi vasta viime syksynä. Veikko Sinisalo on opettanut minulle oikeaa soututekniikkaa, jotta en riko selkääni.

Öhman on leireillyt Espanjassa, jossa hän on soutanut kahdesta neljään tuntiin päivässä. Kotimaassa hän on soutanut laitteella aamulla ennen opiskelua ja toisen kerran illalla.

– Olen nostanut tehoja ja soutuun käyttämääni aikaa vähän kerrallaan. On kuunneltava omaa kroppaa, jotta en mene metsään kuten juoksussa kävi.

Öhmanin on ollut todella vaikea treenata vähän. Hän joutuu muistuttamaan itseään siitä, että harjoittelua saa lisätä asteittain.

Kesällä treenaus tiivistyy. Silloin Öhman soutaa mahdollisimman paljon valtamerisoutuveneellään. Vielä hän ei ole sillä soutanut.

La Comeralta lähtee 35 tiimiä. Heistä seitsemän soutaa yksin, muissa on kaksi tai neljä soutajaa.

– Veneessäni on kaikki, mitä tarvitsen. Ruokaa varaan sadaksi päiväksi. Juotavaa vettä teen merivedestä.

Seikkailumielellä reissuun lähtevä mies on suunnitellut, että hän soutaa kaksi tuntia ja käyttää veneen huoltoon, ruokailuun ja nukkumiseen seuraavat kaksi tuntia.

– Kokemuksesta tiedän, että univaje tulee olemaan iso ongelma. Aikakäsitys muuttuu. Välillä sitä miettii vain seuraavaa vetoa. On elettävä hetkessä.

Kun Öhman ei souda, hän pudottaa veteen ajoankkurin. Se pitää veneen mahdollisimman paikallaan.

– Merivirta kuljettaa oikeaan suuntaan. Tuuli ja aallot saattavat kuljettaa juuri väärään suuntaan.

Öhman on varma, että Atlantilla tulee hetkiä, jolloin hän haluaa ehdottomasti päästä sieltä pois. Henkinen valmentaja Niko Leppänen on neuvonut, mitä pitää ajatella vaikeina hetkinä.

Soutajien matkaa seuraa kaksi seurantavenettä. Jos soutukilpailuun osallistuva tarvitsee apua, on seurantaveneen luvattu tulevan paikalle 48 tunnin sisällä.

– Vielä ei pelota. Lähdön hetkellä on ehkä pelkoa ja varmasti kunnioitusta.

Sam Öhman

Kauniaisissa asuva, kokiksi opiskellut mies.

Valmistuu ennen kesää graafiseksi suunnittelijaksi.

Ikä 40 vuotta.

Edellinen itsensä haastaminen oli sadan kilometrin juoksu, joka oli keskeytettävä puolimatkassa.

Purjehtinut kilpaa.

Osallistuu 11. joulukuuta starttaavaan Atlantin yli soutuun.

Soutaa yksin 5 000 kilometriä 70–90 vuorokaudessa.

Kun pääsee maaliin, on ensimmäinen yksin Atlantin yli soutanut suomalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu