Puheenaihe

Asuntolaivapaikkoja voi hakea Helsingistä – laiturissa tilaa 5–6 alukselle

Asuntolaivoja tullaan jatkossa näkemään Herttoniemenrannassa.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Herttoniemenrannan Kipparlahdesta tulee hakuun asuntolaivapaikkoja. Asuntolaivat on tarkoitus sijoittaa Amiraali Cronstedtin torin viereiseen laituriin.

Alue varataan ja vuokrataan hakumenettelyn voittaneelle asuntolaivayhteisölle, joka luovuttaa paikkoja edelleen asuntolaivojen omistajille kaupungin kanssa erikseen sovittavin ehdoin.

Asuntolaivat kiinnitetään laituriin kylkikiinnityksellä ja niitä mahtuu 5–6 kappaletta.

Alusten tulee olla rekisteröityjä, katsastettuja ja vakuutettuja. Niiden enimmäispituus 30 metriä, -leveys 9 metriä ja ylin korkeus veden pinnasta 6 metriä.

Asuntolaivojen julkisivumateriaalin tulee olla puuta, terästä tai muuta laivanrakentamisessa perinteisesti käytettyä materiaalia, joka kestää vääntöliikkeitä. Aluksen kannen yläpuolisten rakenteiden tulee olla ympärikäveltäviä ja aluksen sisätiloista on oltava kaksi poistumistietä. Asuntolaivojen tulee olla ulkonäöltään kaupunkikuvallisesti arvokkaaseen ympäristöön sopivia, ja niiden pitää olla rakennettu ympärivuotiseen asumiseen.

Asuntolaiva-alue on mahdollista vuokrata 15 vuodeksi.

Kipparlahdessa selvitetään mahdollisuuksia tehokkaampaan rakentamiseen, joka voi tarkoittaa myös Kipparlahden osittaista täyttämistä, jotta alueelle voisi rakentaa kerrostaloja.

Kipparlahden täyttäminen ei kuitenkaan vaikuta asuntolaivojen sijoittumiseen, koska niiden alue tullaan jättämään mahdollisen asemakaavamuutoksen ulkopuolelle.

Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset asuntolaivayhteisölle liikkuvat 190 000–420 000 euron välillä.

Asuntolaivayhteisön pitää muun muassa kunnostaa tällä hetkellä huonokuntoinen laituri ja varustaa se kiinteällä vesihuolto- ja jätevesiverkolla sekä muilla vaadittavilla kunnallisteknisillä liittymisjohdoilla.

Lisäksi asuntolaivayhteisön tulee kustannuksellaan rakentaa pistorasiapylväitä, joihin alukset kytkeytyvät omilla kaapeleillaan, sekä purkaa laiturin nykyinen valaistus ja asentaa uusi. Asuntolaivayhteisön tulee myös rakentaa jätepiste ja tarvittavat varastotilat.

Kiinteistölautakunta käsittelee asuntolaivapaikkoja koskevaa hakuohjetta ja hakumenettelyä torstaina.

Hakuajan on suunniteltu kestävän syyskuun puoliväliin asti. Pitkähkö hakuaika on kiinteistöviraston mukaan tarpeen, jotta asuntolaivayhteisöt ehditään tavoittaa ja koska hakijoilta vaaditaan hankesuunnitelma, laivoista kunto-arvio ja muita asiakirjoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu