Alkuvuodesta syntyneet lapset menestyvät paremmin koulussa – "Kolme selittävää tekijää"

Kuvituskuva.

Veera Visuri / Arkisto

Alkuvuodesta syntyneet lapset menestyvät muita paremmin koulussa, selviää Martti Kailan tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan alkuvuodesta syntyneillä lapsilla on korkeampi peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo kuin loppuvuodesta syntyneillä. Alkuvuodesta syntyneet myös saavat todennäköisemmin opiskelupaikan lukiosta, ja valmistuvat sieltä.

Aivan alkuvuodesta syntyneiden lasten peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo on keskimäärin 0,15 numeroa korkeampi kuin loppuvuodesta syntyneiden.

Alkuvuodesta syntyneet lapset aloittavat Suomessa koulun lähes vuoden vanhempana kuin loppuvuodesta syntyneet lapset.

Martti Kailan mukaan kolme mekanismia voi selittää eron lopputulemissa alkuvuodesta ja loppuvuodesta syntyneiden välillä.

– Vanhempana koulun aloittavat lapset saattavat ensinnäkin olla ihanteellisemmassa iässä oppimisen kannalta, hän kertoo.

Toiseksi, suhteelliset erot kehityksessä verrattuna luokkatovereihin voivat selittää tuloksia. 

– Alkuvuodesta syntyneet lapset voivat olla luokan loppuvuodesta syntyneitä edellä fyysisessä kasvussa, mikä heijastuu esimerkiksi itseluottamuksen kautta opintomenestykseen. Toisaalta alkuvuodesta syntyneiden oppimistulokset voivat myös kannustaa loppuvuodesta syntyneitä opiskelemaan ahkerammin, Kaila jatkaa.  

– Kolmanneksi, on mahdollista että havaittu ero liittyy siihen, että alkuvuodesta syntyneet lapset tekevät kokeet aina vanhemmalla iällä ja ehtivät näin kerryttää enemmän tietoa kuin loppuvuodesta syntyneet. Tällöin ero ei välttämättä liity suoraan kouluun.

Tutkimuksessa käytettiin aineistona Opetushallituksen yhteisvalintarekisteriä.

Laaja aineisto kattaa kaikki nuoret, jotka osallistuivat vuosien 1991–2007 välillä toisen asteen yhteishakuun samana vuonna kuin valmistuivat peruskoulusta.

Lue myös: Milloin lapsen koulun aloitusta kannattaa lykätä 8-vuotiaaksi? Ani harva valitsee lykkäyksen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Riikka Jokinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Milloin lapsen koulun alkua kannattaa lykätä 8-vuotiaaksi? Ani harva lapsi jää enää odottamaan lisävuoden