Koulujen rahoitusta uusitaan – näin euroja jaetaan jatkossa per oppilas

Luonnos ehdotetuksi rahoitukseksi suomenkielisissä peruskouluissa.

Opetusvirasto

Koulujen rahoitusta halutaan uusia Helsingissä.

Ulla Mether

Helsingin peruskoulujen rahoitusperiaatteita ollaan uudistamassa. Muutos koskee opetuksen ja koulunkäyntiavustajapalveluiden laskennallisia määrärahoja.

Resurssit lasketaan jatkossa pääosin euroa per oppilas -periaatteella. Jokaisella yleisopetuksella olevalla oppilaalla on rahoitusmallissa perushinta, esimerkiksi ala-asteella 1 847 euroa per oppilas.

Perushintaa korotetaan, jos oppilas on erityisopetuksessa, inklusiivisessa opetuksessa (juuri maahan saapuneet, suomen kieltä taitamattomat oppilaat), opiskelee suomi toisena kielenä -opetuksessa tai esimerkiksi osallistuu elämänkatsomustiedon tai muun kuin ev.lut. uskonnon opetukseen.

Esimerkiksi suomi toisena kielenä -oppilas saa 900 euroa lisärahaa perushinnan lisäksi.

Kouluille myönnetään lisäksi opetusryhmäkohtaisia euroja esimerkiksi harvinaisten ja vapaaehtoisten kielten opetukseen.

Oppilas-, ryhmä- ja koulukohtaiset määrärahat porrastuksineen ovat kaikille kouluille samansuuruisia.

Nykyinen monimutkainen rahoituksen laskentatapa on opetusviraston mukaan perustunut yli 20 eri laskentakaavaan ja vuosiviikkotuntimääriin.

Uudet laskentaperiaatteet eivät kokonaisuutena lisää tai vähennä suomen- tai ruotsinkielisten peruskoulujen määrärahoja, virasto lupaa. Jollekin koululle rahaa voi tulla lisää ja joltakin poistua, mutta siirtymäkaudella 2018–2020 koulukohtaisia muutoksia koulujen budjettikehyksissä tasataan. Katso koulukohtaiset laskelmat täältä.

Opetusviraston mukaan uusi laskentatapa on yksinkertaisempi, ymmärrettävämpi ja läpinäkyvämpi. Se kannustaa kouluja kehittämään toimintatapojaan, eivätkä esimerkiksi syntyneet säästöt vähennä koulun seuraavan vuoden budjettia. Järjestelmä myös lisää koulujen toimivaltaa päättää määrärahojensa käytöstä.

Uudistuksen toimivuus arvioidaan ja mahdolliset tarkistustarpeet tuodaan lautakunnan päätettäväksi vuoden 2019 lopulla.

Uudistus ei muuta positiivisen diskriminaation määrärahan jakoa, eikä esimerkiksi vuokrien, tukipalveluiden, aine- ja tarvikemäärärahojen laskentaperiaatteita. Tänä lukuvuonna alueellisia eroja tasaavaa pd-rahaa on jaettu yhteensä 1,6 miljoonaa euroa noin 40 prosentille kaupungin peruskouluista.

Opetuslautakunta käsittelee rahoitusperiaatteiden uusimista ensi viikon kokouksessaan, mutta asia jäänee vielä pöydälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Kaisa Paastela kuva

Kaisa Paastela