Painakaapa nimi mieleen! 9-vuotias Aleksi teki 20 ohitusta ja vaikutuksen kartingin ammattilaisiin

Aleksi Jalava

Aino Salonen

Aleksi Jalava

Jalava

Aleksi Jalava

Jalava

Nuoresta iästään huolimatta Aleksi Jalava, 9, on ehtinyt kierrellä useita vuosia sekä Suomen että hieman jo Euroopankin karting-ratoja. Maaliskuun puolessa välissä Micro Max -luokassa ajava Jalava osallistui Italian Adriassa ajettuun Rotax Max Challenge CEE -sarjan ensimmäiseen osakilpailuun.

Aika-ajoissa järvenpääläinen Jalavalla oli huonoa tuuria hänelle kilpailussa arvotun moottorin kanssa. Finaaliin hän joutui lähtemään vasta 25. lähtöruudusta, mutta sijoittui kuitenkin lopulta viidenneksi.

Jalavan finaalissa tekemä 20 auton ohitus teki vaikutuksen myös unkarilaiseen KMS-tiimiin, josta Jalavalle tarjottiin heti tallipaikkaa seuraavaan, Itävallassa ajettavaan osakilpailuun.

Omakustanteisesti ensimmäisessä osakilpailussa liikkeellä olleet Jalavat ilahtuivat ammattilaistiimin tarjouksesta, vaikka totesivatkin sen nopeasti olevan kalliimpi kuin omakustannematka Itävaltaan.

– Aleksin pääsy ammattilaistiimiin olisi tarkoittanut sitä, ettei minun olisi tarvinnut tehdä enää mekaanikon hommia, kertoo isä Mikko Jalava.

– Ja koska tiimillä olisi ollut monta autoa samassa luokassa, olisivat he pystyneet testailemaan autoillaan erilaisia juttuja harjoitteluajan aikana ja säätämään kaikkien autojensa asetukset radalle toimiviksi, hän jatkaa.

Jalavat päättivät kuitenkin jättää ammattilaistiimin tarjouksen väliin ja keskittyä ajamaan Suomen sarjoissa.

Viikonloppuna Aleksi Jalava kilpailee Suomen karting-kauden ensimmäisessä kilpailussa Porissa. Kyseessä on kansallinen kilpailu, johon Jalavan on tarkoitus lähteä testaamaan isompaa, Mini Max -luokan autoa. Pääasiassa hän ajaa kuitenkin tällä kaudella vielä Micro Max -luokassa, jossa hän on yksi Rotax-sarjan ennakkosuosikeista.

Mini Max -luokassa tehot tuplaantuvat ja pidemmän ja leveämmän auton minimipaino nousee 110 kilosta 125 kiloon.

Micro Max -luokkaa voivat ajaa 8–11-vuotiaat, Mini Maxissa ikäraja on 10–14 vuotta.

– Ajamista Mini Max -luokassa on jo nyt hyvä lähteä harjoittelemaan, sillä tavoitteena on ensi vuonna lähteä ihan tosissaan ajamaan sitä sarjaa Keski-Euroopassa, isä Mikko Jalava sanoo.

– Sen eteen tehdään ainakin kovasti töitä.

Viime kauden päätteeksi Jalava voitti koko Rotax Micro Max -sarjan, jonka pääpalkintona oli matka Italian Sarnossa ajettuun maailmanfinaaliin. Tänä vuonna maailmanfinaali ajetaan Portugalissa.

Ensimmäiseen Rotax Micro Max -luokan osakilpailuunsa Jalava lähtee 6. toukokuuta, jolloin sarja starttaa Vantaalla. Kaiken kaikkiaan Rotax -sarjaan kuuluu seitsemän kisaviikonloppua, joihin sisältyy 14 osakilpailua. Voittaja ratkeaa 10 parhaan osakilpailun tulosten perusteella.

– Viime vuonna Aleksin voitto ratkesi vasta viimeisenä viikonloppuna ja tänäkin vuonna lähtöluettelossa on mukana viime vuoden neljä parasta kuljettajaa, Mikko Jalava kertoo.

– Kilpailusta tulee tiukka siis tänäkin vuonna.

Sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan Kouvolassa 2. syyskuuta.

Ensimmäistä kertaa urallaan Jalava pääsee ajamaan myös raket-luokan autolla Suomen juniorimestaruussarjan voitosta. Viiden osakilpailun sarja alkaa Kangasalta 17. kesäkuuta ja päättyy Lahteen 19. elokuuta. SJM-sarjassa kilpailu kovenee huomattavasti Rotax Micro Max -sarjaan verrattuna, sillä kilpailun vanhimmat kuljettavat ovat viitisen vuotta Aleksi Jalavaa vanhempia.

– Jos Aleksi kuuluu Micro Max -luokassa ennakkosuosikkeihin, niin tässä sarjassa hän on ennemminkin se musta hevonen, Mikko Jalava huomauttaa.

– Jos niiden poikien kyydissä onnistuu pysymään, niin asiat ovat todella hyvin.

SJM-sarjan voittajalle ei ole luvassa ulkomaanmatkaa tai rahapalkintoa, mutta SM-mitali olisi kovaa valuuttaa sarjaa ensimmäistä kertaa kiertävälle kuljettajalle.

– Monet paikalliset sponsoritkin tuntuvat arvostavan sitä, etteivät kuljettajat ajele ympyrää vain omissa kotinurkissa, Mikko Jalava sanoo.

Ulkomaan kilpailuja ei tältä vuodeltakaan ole vielä täysin suljettu pois, sillä unkarilaiseen KMS-tiimiin ovi on edelleen avoinna.

– Mutta mennään nyt maltilla eteenpäin. Nyt näyttää hyvältä, mutta tärkeät vuodet ovat vasta edessä, Mikko Jalava korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän aino.salonen@media.fi kuva

Aino Salonen