Työmaapöly piinaa Kannelmäessä – "Ikkunoita ei voi avata lainkaan"

Sankka pöly nousi alkuviikolla jo aamutuimaan Kannelmäen vanhan ostoskeskuksen rakennustyömaalta. - Päivisin ikkunoita ei voi avata lainkaan. Joka paikka sisällä on täynnä mustaa hienoa hiekkaa, toteaa työmaan vieressä asuva Mervi Holm.

Sanna Jompero

Ensi tammikuussa Kannelmäen vanhan ostoskeskuksen tontille valmistuu kaksi kuvassa oikealla peräkkäin olevaa taloa.

Pohjola Rakennus Uusimaa

Työmaa on verottanut vielä ostarilla auki olevan kahvila Herkun asiakkaita. - Edelleen meille tulee päivittäin asiakkaita, jotka hämmästelevät, että vieläkö te olette auki, toteaa kahvilatyöntekijä Heidi Nyrhinen.

Sanna Jompero

Päiväkoti Kannelmäki sijaitsee tien toisella puolella työmaata.

Sanna Jompero

Sävelkorttelin ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi viime vuonna. Taustalla vanhat talot.

Sanna Jompero

HAITTA Asukkaiden lisäksi ympäristökeskus ja rakennusvirasto ovat puuttuneet työmaalta tulevaan pölyyn.

Kannelmäen vanhan ostoskeskuksen tilalle rakennettavien talojen työmaalta leijaileva pöly on aiheuttanut harmia naapureille.

Meneillään olevien kaivuutöiden ja maa-ajojen vuoksi pölyongelma on päivittäistä.

–  Onhan tämä ollut jatkuvaa piinaa. Ikkunoita ei voi pitää auki päivisin lainkaan. Vasta illalla voi avata. Varsinkin räjäytystöiden yhteydessä työmaalta pöllähtää iso valkoinen pilvi, toteaa työmaan vieressä asuva Mervi Holm.

Keittiön ikkunan vieressä oleva pöytätaso on jo aamulla tumman ja hienon pölyn peitossa, vaikka Holm on putsannut sen edellisiltana viimetöikseen ennen nukkumaanmenoa.

Vain hetken asuntoon saapumisen jälkeen silmiä sekä kurkkua alkaa kutittaa. Samanlaisista oireista, jopa hengenahdistuksista, ovat kertoneet myös monet lähialueen asukkaat.

Työmaasta vastaa Pohjola Rakennus Oy Infra. Työmaajohtaja Antti Korkeamäki kertoo, että palautetta työmaasta on tullut.

– Meneillään on moreenin ajo ja kun ilmassa on vielä katupölyäkin, niin palaute tiiviissä kaupunkiympäristössä ei tule yllätyksenä. Olemme kiinnittäneet asiaan huomiota.

Pölyn hillitsemiseksi lähikatuja on ryhdytty harjapesemään noin joka toinen päivä.

– Kastelu olisi myös vaihtoehto. Mutta sitten kadut olisivat kurassa ja autoilijoilta tulisi palautetta, että autot ovat rapaisia, perustelee Korkeamäki.

Asukkaat ovat olleet yhteydessä myös rakennusvirastoon, joka antoi työmaalle kirjallisen huomautuksen, jossa muistutetaan alueen siistinä pitämisestä, katujen puhdistamisesta ja pölyn torjunnasta huolehtimisesta.

– Valituksia alkoi tulla, kun sää muuttui aurinkoiseksi, kuivaksi ja tuuliseksi, jolloin pöly leviää entisestään. Tämän hetken tilannetta pahentaa maanajo tontilta, joka tuo likaa ympäröiville kaduille, sanoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala rakennusvirastosta.

Varsinainen vastuu meluun ja ilmanlaatuun liittyvissä asioissa on ympäristökeskuksella, mutta rakennusvirasto voi antaa huomautuksen tai muistutuksen.

Alkuviikosta myös ympäristökeskus antoi oman huomautuksensa. Ympäristökeskus seuraa tilannetta ja tulee tekemään tarkistuksia työmaalla.

Pölyongelma ei ota helpottaakseen ainakaan seuraaviin viikkoihin, sillä maa-ajot päättyvät vasta 12. toukokuuta. Ensimmäiseksi rakennettavat talot valmistuvat ensi vuoden alussa.

Koko vanhan ostarin tilalle rakennettavan Sävelkorttelin työmaa on vasta alkutekijöissään. Viimeinen tontille suunnitellusta 11 talosta valmistuu 2020-luvun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ympäristökeskus valvoo työmaita

Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä on asetettu pölyntorjuntavelvoitteita, jotka koskevat rakennus- ja purkutyömaita.

Ympäristökeskus valvoo määräysten noudattamista tarkastuksilla.

Valtaosa tarkastuksista liittyy lupapäätöksiin, mutta tarkastuksia tehdään myös asukkaiden tekemien valitusten perusteella.

Haasteellisia olivat viime vuonna suuret aluerakentamiskohteet, kuten Jätkäsaari ja Kalasatama.

Lähde: Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen toimintakertomus 2016

Written by:

Sanna Jompero

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Nuotti aloittaa Kannelmäen ostarin uudistamisen – tulossa 11 kerrostaloaYksinkertainen apu katupölyä vastaan – ei suositella vaikeaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavilleSeinämaalausbuumi valtasi Helsingin – Kannelmäessäkin aloitetaan maalaus Kannelmäen ostari väistyy – tilalle uudet kodit 650 asukkaalleKävelylenkille kauppakeskukseenHelsingin katupöly voi vähentyä radikaalisti – Jopa EU kiittääPahin katupölykausi alkaa – "Ilmanlaatu parantunut silti jo 25 vuotta perätysten"