Valepoliisit huijaavat nyt härskein keinoin – "Esiintyi tutkinnanjohtaja Kimmo Hyvärisenä"

Kuvituskuva.

Arkisto

Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa valepoliiseista, jotka huijaavat etenkin ikäihmisiä varsin härskein keinoin. Poliisin mukaan valepoliisit ovat ryhtyneet esiintymään jopa oikean poliisiviranomaisen nimellä.

– Tietoomme on tullut muun muassa tapaus, jossa huijari oli esiintynyt Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja Kimmo Hyvärisenä ja yrittänyt udella henkilön pankkitietoja, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Poliisi muistuttaa, etteivät pankit, poliisit tai muut viranomaiset koskaan kysele puhelimitse pankkitunnuksia, pin-koodeja tai muitakaan tunnistetietoja. 

Epäilyttävistä puheluista tulee aina tehdä rikosilmoitus.

– Jos poliisiksi esittäytyvä henkilö herättää epäilyksiä, kannattaa kysyä soittajalta hänen nimensä ja virka-asemansa sekä missä poliisilaitoksessa hän työskentelee. Sen jälkeen kannattaa sanoa, että ottaa soittajaan yhteyttä poliisilaitoksen puhelinvaihteen kautta, poliisi opastaa.

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut tällä viikolla useita yhteydenottoja poliisilaitoksen alueella liikkeellä olevista valepoliiseista.

– Valepoliisit valikoivat useimmiten uhreikseen iäkkäitä tai esimerkiksi lievästi muistisairaita ihmisiä, ja yrittävät päästä käsiksi heidän rahavaroihinsa ja omaisuuteensa.

Valepoliisit lähestyvät usein puhelimitse. Puhelun alussa he ilmoittavat usein selvittävänsä rikosta ja yrittävät sen varjolla kalastaa uhrilta pankkitietoja ja -tunnuksia. 

– Uhrit ovat kertoneet, että puheluissa heille on kerrottu, että he ovat vaarassa ja heitä on pyydetty avustamaan poliiseja esimerkiksi ajelemalla autoilla ympäri kaupunkia ja ostamalla uusia puhelimia liittymineen.

Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa, että poliisi pyytää kansalaisia avustamaan tehtävillä vain erittäin poikkeuksellisissa tapauksissa.

– Eikä se silloinkaan tarkoita autolla ajelemista tai uusien puhelimien ostamista.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva