Tiilipainauma korvaa huumeruiskuisen makasiinin jämän – "Syntyy kulttuurinen tiivistymä"

Taiteilija, arkkitehti Akseli Leinonen esittelee taideteoksensa taustatekijöitä tiedotustilaisuudessa.

Jussi Vehkasalo

Taiteilija, arkkitehti Akseli Leinosen tekemä luonnos Makasiinipuistoon toteutettavaksi suunnitellusta Massa-teoksesta.

Jussi Vehkasalo

Makasiineista jäljellä olevan pätkän ympäristössä on huumeneuloja. Alue on aidattu eikä sinne ole pääsyä.

Jussi Vehkasalo

Makasiininpätkässä on myös nukuttu.

Jussi Vehkasalo

Makasiinipuistoon sijoittuva Massa-taideteos ja sen takana siintävä pelikenttä havainnekuvassa. Kuva on alustava luonnos ja muutokset ovat mahdollisia suunnittelun edetessä.

Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä

VR:n makasiinista jäljellä olevaa pätkää Töölönlahden eteläosaan suunnitellussa Makasiinipuistossa.

Jussi Vehkasalo

VR:n makasiinien palo toukokuussa 2006 herätti valtavasti huomiota jo pelkällä savupilvellään, joka nousi Helsingin ydinkeskustan ylle.

Helsingin kaupunginmuseo / Kari Hakli

Töölönlahden Makasiinipuiston alustava suunnitelma sisältää sen, että repaleisessa kunnossa oleva vanha VR:n tavaramakasiinin pätkä puretaan pois.

Kyseinen makasiinin pääty on ainoa jäljellä oleva osa massiivisessa tulipalossa toukokuussa 2006 tuhoutuneesta makasiinikokonaisuudesta.

Huonossa kunnossa olevan ja osittain tuetun makasiininosan kehittämistä muistomerkiksi tutkittiin puiston suunnittelun osana, mutta sen huonokuntoisuus johti siihen, että nyt ollaan purkamisen tiellä.

Tein toistakymmentä luonnosta."

Makasiinissa on yöpynyt sekalaista seurakuntaa, sisällä on patjoja ja rojua, rakennuksen vieressä maassa lojuu huumeneuloja. Makasiinista löytyy myös erilaisia ihmiseritteitä.

Makasiinin eteläpäädyn osa on merkattu asemakaavassa suojelluksi rakennukseksi, joten sen purkamiseen tarvitaan poikkeamislupaa.

Makasiinin kohdalle Töölönlahden eteläosan puisto- ja katusuunnitelmaehdotukseen sisältyy arkkitehti Akseli Leinosen suunnittelema taideteos Massa.

– Tein makasiinin kohdalle tulevasta taideteoksesta toistakymmentä luonnosta. Lähdin siitä, että ihmiset haluavat muistaa makasiineista eniten sen aktivismin ja ihmisten vapaan toiminnan, Leinonen selostaa teoksen taustoja.

Tila ja aika vääristyy."

Hän kutsuu Massa-teosta myös Töölönlahden makasiinimuistumaksi. Teoksen sisältöä avaavassa tekstissään Leinonen kirjoittaa seuraavasti:

– Purettujen raunioiden paikalle on jäänyt vain avoin tiilinen pinta. Tämä fyysisistä rakenteista vapaa aika-avaruudellinen taso ei kuitenkaan ole tyhjä: ympäristön merkitykset ovat edelleen läsnä. Niiden massa saa pinnan elämään ja taipumaan allaan. Tiiliseen tasoon syntyy kulttuurinen tiivistymä. Tila ja aika vääristyy sen ympärillä, muodostaen näkyvän painauman todellisuuden rakenteeseen.

Teokseen ei käytetä makasiiniraunion tiilejä, koska ne eivät kuntotutkimuksen perusteella kestäisi säätä ja kulutusta.

– Alun perin teoksen pinnassa oli tarkoitus käyttää makasiineista peräisin olevia tiilejä, Leinonen sanoo.

Sivuiltaan 12 metriä pitkä, painaumalla varustettu tiilineliö tuskin houkuttelee skeittareita, vaikka kaarevat ja kovat, maassa olevat muodot yleensä vetävät heitä magneetin lailla puoleensa. Esimerkiksi betonisissa skeittipuistoissa on paljon kaarevaa kovaa pintaa.

Skeittaamisen, ja siitä syntyvän melun, estää tässä tapauksessa tiilien väliset saumaukset, jotka tekevät pinnasta epätasaisen.

– Minun ajatukseni on, että teos soveltuu hyvin esimerkiksi istuskeluun ja kirjan lukemiseen. Siihenhän tulee keskustakirjasto viereen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva
Jussi Vehkasalo