Urheilu

MM-kisoihin valittu Hyryläinen janoaa mestaruutta Espoossa

Anne-Mari Hyryläinen on jo valittu Lontoon maratonille. Espoossa aikaa tärkeämpää on voitto.

Tapio Nevalainen/SUL

Maantiejuoksun SM-kilpailu lauantaina Espoossa on yksi kunnon tarkastuspiste maratoonari Anne-Mari Hyryläisen kaksivuotissuunnitelmassa. Hankkeen päätavoite on onnistua Berliinin EM-maratonilla ensi vuonna.

– Riossa päätettiin olympialaisten jälkeen, että EM-kisat ovat seuraava iso etappi. Kun käytössä on kahden vuoden jakso, saa tehtyä kunnolla töitä. Jos EM-kisoissa sitten olisi mahdollisuus hyvään sijoitukseen, Hyryläinen sanoo.

Hyryläinen juoksi maratonennätyksensä 2.32.19 Dubaissa tammikuussa. Tavoite on parantaa aikaa elokuussa Lontoon MM-kisoissa.

– Jos kaikki menee nappiin, ennätyksestä tippuu minuutin verran. Vaikka Dubain kilpailu meni hyvin, loppu hidastui sen verran, että sen minuutin saan sieltä puristettua, kun juoksu tulee hyvin loppuun asti, Hyryläinen uskoo.

Jos kuluvan harjoitus -ja kilpailukauden tulos on hyvä, Hyryläisellä on EM-kisaharjoittelulle valmis konsepti.

– Tarkoitus on katsoa miten leiritykset, kilpailut ja harjoittelu tänä vuonna onnistuvat. Jos kaikki menee hyvin, teen ensi kaudella kaikki samalla aikataululla.

"Espoossa haen omaa maksimia"

Nauvolaista Nagu Idrottsföreningiä edustavalle Hyryläiselle, 38, Lontoon MM-maraton on uran neljäs arvokilpailu. Hän juoksi toissa vuonna MM-maratonin. Viime kesänä meriittilista kasvoi EM-puolimaratonilla sekä olympiamaratonilla, joka sujui ajassa 2.39.02.

Viime vuoteen nähden juoksukilometrien määrä on kasvanut. Muuten harjoittelu ei ole juuri muuttunut.

- Viime vuonna juoksin rapiat yli 6 300 kilometriä. Tänä vuonna tavoite on päästä hieman yli 73 00 kilometriin. Harjoitusmäärä kasvaa pikkuhiljaa, Hyryläinen sanoo.

SM-maantiejuoksussa Tapiolan urheilupuistossa Hyryläinen tavoittelee ennen muuta mestaruutta. Hän on kilpailun suosikki ja taistelee puolimaratonin SM-tittelistä ensi kertaa urallaan.

– Voitto on nyt tärkeämpi kuin aika, Hyryläinen tunnustaa.

Hyryläiselle puolimaraton on vuoden toinen. Hän juoksi reilut pari viikkoa Dubain maratonin jälkeen Arabiemiraateissa matkan aikaan 72.39. Hyryläisen ennätys on 72.27.

– Espoossa haen omaa maksimisuoritusta. Harjoitukset ovat sujuneet suunnitelmien mukaan, mutta kunto ei ole sillä lailla piikissä, koska puolimaratonille tähtäävää vauhtiharjoittelua en ole tehnyt, ainoastaan maratonharjoittelua.

Espoon kilpailun jälkeen Hyryläisen seuraava etappi matkalla Lontoon MM-kisoihin on puolimaraton Göteborgissa toukokuun lopussa. Kesällä Hyryläinen virittelee MM-kisakuntoaan korkeanpaikan harjoituskeskuksessa Ranskan Font Romeussa.

Hyryläisen harjoittelun suunnittelee valmentaja Simo Wannas. Yhteistyö kaksikon välillä luistaa, vaikka valmentaja asuu Keniassa ja Hyryläinen Dubaissa.

– Melkein päivittäin pidetään yhteyttä Messengerillä ja Skypellä ja käydään läpi harjoituksia. Simo antaa palautetta ja sitten muutetaan suunnitelmia, jos siltä näyttää. Minusta meillä on aika elävä valmennussuhde, Hyryläinen sanoo.

SM-maantiejuoksu

Lauantaina 22. huhtikuuta Tapiolan Urheilupuistossa

klo 11.00 M19/M17 10 km

klo 11.02 N19/N17 10 km

klo 12.30 M/N puolimaraton.

Lisää aiheesta: 

Jarkko Järvenpäälle kelpaa vain mestaruus SM-maantieltä Espoossa21.4.2017 14.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu