Punkeilta ei voi välttyä enää missään – jopa joka viides kantaa borrelia-bakteeria

Kuvituskuva.

Anton Soinne

Punkeilta ei voi välttää enää missään päin Suomea, selviää Turun yliopiston puutiaistutkimuksesta, josta on saatu ensimmäiset tulokset.

Tutkimukseen liittyen kansalaisilta pyydettiin punkkinäytteitä, joista on nyt tutkittu noin kymmenen prosenttia eli runsaat 2 000 kappaletta.

Tutkittujen näytteiden mukaan joka viides punkeista (15–20 prosenttia) kantoi borrelia-bakteeria.

– Puutiaisaivokuumevirusta kantoi 1,5 prosenttia puutiaisista, kertoo tutkija, filosofian maisteri Jani Sormunen Turun yliopistosta.

Borreliaa kantavia puutiaisia löytyi ympäri Suomea – pitkälti kaikkialta sieltä, mistä puutiaisiakin.

– Puutiaisaivokuumevirushavainnot sijoittuivat pääosin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tunnistamille riskialueille.

– Punkkien määrässä kaiken kaikkiaan on havaittu lisääntymistä, useilla alueilla määrät ovat moninkertaistuneet, Sormunen jatkaa.

Punkkien lisääntymisen myötä myös puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys on viime vuosina Suomessa ollut kasvussa.

Vuonna 2016 todettuja tautitapauksia oli 61. 2000-luvun alkupuolella vuosittaiset tapausmäärät olivat noin 20–30.

Puutiaisaivokuumetta esiintyy Ahvenanmaan lisäksi myös muualla Suomessa, esimerkiksi Turun ja Kotkan saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Simon, Kuopion ja Varkauden seuduilla.

Sormunen muistuttaa, että punkit aktivoituvat, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää viisi astetta.

Yleisempi punkin kantama taudinaiheuttaja, borrelia-bakteeri, tarvitsee useita tunteja siirtyäkseen punkista ihmiseen. Sen sijaan harvinaisempi TBE-virus siirtyy heti punkin pureutuessa ihoon.

Turun yliopiston tutkimuksessa selvitetään punkkien puutiaisten esiintymistä Suomessa sekä punkkien levittämien taudinaiheuttajien, puutiaisaivotulehdusta aiheuttavien TBE-virusten ja borrelia-bakteerien, esiintyvyyttä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen