Makumaailma

Taiteilijat herättivät Salven henkiin – Sakari Nupponen teki merimieskapakan vaiheista kirjan

MENNEISYYS Legendaarisen ravintolan kirjaviin vaiheisiin liittyy paljon sekä totta että tarua. Nyt kaikki on tallella kirjassa.

- Vanhat valokuvat kertovat todella paljon, kun niitä tutkii tarkkaan, sanoo Helsingin Uutisten entinen päätoimittaja Sakari Nupponen, joka kokosi tietoa ja tarinoita Salvesta kirjaksi.

Päivi Tuovinen

Viime vuosi oli vaikea monelle. Tuonen viita vei David Bowien, Leonard Cohenin ja Muhammad Alin. Terroristit iskivät Nizzaan ja Berliiniin. Länsimetro ei lähtenyt liikkeelle, mutta Salve joutui lähtemään, kuvailee Sakari Nupponen juuri ilmestyneessä Salve-kirjassa.

Viime vuonna myös päätoimittaja Nupponen lähti. Hän jäi Helsingin Uutisista eläkkeelle ja ryhtyi kirjoittamaan historiikkia ravintolasta, jonka taivalta hän oli seurannut asiakkaana kolmenkymmenen vuoden ajan.

– Olen ulkopuolinen, en kuulu kantapöytiin. Mutta olen viehkoontunut vanhojen sivistyneiden juoppojen luomasta ilmapiiristä. Salvessa on kuin istuisi saksalaisessa oluttuvassa, Nupponen toteaa.

Salve oli kuolla noin vuonna 1990."

Moni muukin on vuosikymmenten saatossa viehkoontunut Salven omaperäisestä ilmapiiristä.

120 vuoteen mahtuu nousuja ja laskuja. Omistajat ovat vaihtuneet monesti. Kuin ihmeen kaupalla kapakka on aina selvinnyt täpäristäkin paikoista ja ponnistanut alamaista uuteen nousuun.

Merimiesten ja satamatyöläisten jälkeen kapakkaan löysivät tiensä ensin toimittajat ja sitten myös taiteilijat.

– Salve oli kuolla noin vuonna 1990, mutta sitten kuvataiteilija Juhani Harri muutti Salveen, kun hänen entinen kantapaikkansa Poiju muuttui ketjuravintolaksi. Pian Harrin perässä seurasi joukko maan johtavia kuvataiteilijoita. Vexi Salmi kirjoitti Salvesta kirjankin, mikä toi julkisuutta ja lisää kävijöitä. Uusi ravintolapäällikkö Marjatta "Jatta" Heino keksi muuttaa tärkeilemättömän ja boheemin ilmapiirin myyntivaltiksi, Nupponen kertoo.

Heinoa Salve saa Nupposen mukaan kiittää myös legendaarisista silakoistaan.

– Jatta oli sankari, joka teki Salvesta Salven, ei pizzeriaa eikä ketjuravintolaa. HOK:n pääjohtaja Pentti Pasuri ymmärsi Salven ainutlaatuisuuden ja antoi vapaat kädet. Taiteilijaravintolaa alettiin rakentaa tietoisesti ja Salve alkoi tuottaa voittoa.

2000-luku toi Salveen julkkikset ja turistit.

Juuri monikerroksinen kävijäkunta on Nupposen mukaan Salven menestyksen salaisuus.

– Ihmiset tulevat Salveen aina uudestaan sukupolvesta toiseen. Vanhat merimiehet ja Merenkulkulaitoksen työntekijät käyvät täällä edelleen. Eivätkä taiteilijatkaan ole jättäneet Salvea.

Myös muutosta Salve selvisi kunnialla. Ruokailijoiden määrä on entistä suuremmassa tilassa kasvanut reippaasti.

– Tämä on edelleenkin hyvä kapakka, Sakari Nupponen vakuuttaa.

120-vuotias merimieskapakka

Salve on Helsingin viimeinen merimieskapakka.

Se on selvinnyt kahdesta maailmansodasta, yhdestä kapinasta ja kolmesta lamasta.

Salven aikakaudella Suomi muuttui Nikolai II:n suuriruhtinaskunnasta Sauli Niinistön tasavallaksi.

Hietalahdenranta 11:ssä 119 vuotta toiminut ravintola muutti syksyllä 2016 Hietalahdenranta 5:een, kun taloyhtiö ei enää uusinut vanhaa vuokrasopimusta.

Sakari Nupponen: SALVE – 120-vuotias merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa (Siltala, 2017).

Lisää aiheesta: 

Ei tullutkaan Salvea – Satama-altaan reunalle syntyi uusi ravintola25.4.2017 07.25
Salven jälkeen kovat odotukset – Hietalahden tulokas tasapainoilee uuden ja vanhan kanssa21.4.2017 20.20
Salve avasi uudessa talossa: Paljon vanhaa, jotain uutta19.9.2016 19.10
Ei mikään Salve – Merimieshenkinen Shelter tuo makuja maailmalta9.9.2016 19.20
Ravintola Salve joutuu sittenkin muuttamaan – "Merinäköala säilyy"14.6.2016 12.31
Salve jatkaa toistaiseksi "ihan niin kuin ennenkin"10.5.2016 20.10
Salve-gate saa uusia kierroksia – Kenen joukoissa safkaat silakkasi?12.4.2016 16.47
Ravintolakohun uusi käänne: Salve etsii kuumeisesti uutta osoitetta12.4.2016 13.15
Ravintolaskandaali: Helsingin maineikkaampiin kuuluva Salve saa lähtöpassit!11.4.2016 12.01

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu