Ei tullutkaan Salvea – Satama-altaan reunalle syntyi uusi ravintola

Hieta ja Salve jakavat saman historian. Hietalahden satama-altaan reunalla voi katsella uudesta Salvesta vanhaan tai päinvastoin. Muuttamaan pakotetulla vanhalla Salvella menee asiakasmäärillä mitaten nyt entistä paremmin. Jani Hiltusen luotsaamalla uudella Hiedalla on Salven vanhassa tilassa nyt kova näytön paikka. Silakkaa luvataan tarjoilla molemmissa.

Päivi Tuovinen

Tästä se lähtee, ravintoloitsija Jani Hiltunen (keskellä) joukkoineen alkaa kirjoittaa uutta kappaletta Hietalahden pitkään ravintolahistoriaan. Ravintola Hieta on osa Royal Ravintolat Oy:tä.

Päivi Tuovinen

Hiedan kokkien työskentelyä voi seurata lähietäisyydeltä.

Paivi Tuovinen

Ravintolasalin seinät raikastettiin remontissa. Merimiesmenneisyyteen viittaavat muun muassa meriaiheisety taulut.

Paivi Tuovinen

Donut Islandin Hiedalle valmistama olut sai nimensä ahtaajien ammattikunnalta.

Paivi Tuovinen

Silakoita Hiedan tapaan. Halstrattujen kalojen seurana on tillikastiketta ja etikkakurkkuja.

Paivi Tuovinen

Wieninleike tehdään perintyeiseen tapaan vasikasta. Hiedassa kaikki annokset voi tilata joko pienenä tai isona.

Paivi Tuovinen

Ravintolapäällikkö Jani Nissisen yläpuolella komeilee Salven perustamisvuosiluku.

Paivi Tuovinen

HIETALAHTI Salven paikalla aloittava Hieta aikoo olla alueen yhteinen olohuone.

Rehti, rehellinen ja lämminhenkinen korttelikapakka, luonnehtii huomenna keskiviikkona Hietalahdessa ovensa avaava ravintola Hieta itseään verkkosivullaan.

Royal Ravintoloiden tulokas aloittaa poikkeuksellisessa tilanteessa. Yleensä uusille ravintoloille toivotetaan onnea ja menestystä, mutta moni vihaa Hietaa jo valmiiksi. Se syntyi väkisin vanhan Salven paikalle.

– Odotukset on kovat, mutta olen itse päässyt kokoamaan hyvän jengin. Tuote on kunnossa ja palvelu pelaa, ravintoloitsija Jani Hiltunen vakuuttaa.

Hiltusen mukaan on hienoa päästä mahtaville jalanjäljille. Hän kertoo tutkineensa alueen historiaa tarkasti, kun viime syksynä ryhtyi suunnittelemaan Hietaa.

Ruokafilosofiasta tuli yksinkertainen. Hyvin tehtyjä klassikkoannoksia, lähiraaka-aineita, päivän kalaa, omat nakit ja oluet. Silakoitakin tarjotaan, myös muuten kuin perunamuussin kanssa.

– Sushia ei ryhdytä tekemään, mutta lähes kaikkea muuta. Myös yllätysannoksia, Hiltunen lupaa.

Keittiömestariksi Hietaan siirtyy ravintola Nokasta Ali Toppinen.

– Meillä Nokan kanssa yhteinen kalastaja, joka toimittaa aina sitä kalaa, mitä kulloinkin sattuu saamaan. Päivän kalan lisäksi tarjoilemme silakkaa silloin kun se on hyvää, Toppila kertoo.

Vuodenvaihteessa käynnistyneessä remontissa uusittiin kaikki ilmanvaihtoa ja viemäröintiä myöten. Seinät ovat nyt vaaleat ja näkymä Hietalahden satama-altaalle esteetön.

Taiteilijoista ja merimiehistä Hieta ei aio ryhtyä kisaamaan Salven kanssa.

– Meillä ei ole mitään tiettyä kohderyhmää. Uskon, että tästä tulee alueen olohuone, Hiltunen toteaa.

Jani Hiltunen on Royal Ravintoloiden oman Akatemian kasvateista ensimmäinen, joka pääsee ravintolan puikkoihin.

– Muihin tehtäviin akatemialaisia on ravintoloihimme kyllä jo sijoittunut, markkinointijohtaja Joonas Mäkilä kertoo.

Viimeksi Hiltunen on työskennellyt The Cockissa.

– Olen paluumuuttaja. Vietin Helsingissä nuoruuteni ja sitten pyöritin ravintoloita Lappeenrannassa. Viimeksi minulla oli siellä yökerho. 2015 siirryin päiväbisnekseen avaamaan yhdessä Richard McCormickin ja Ville Relanderin kanssa The Cockia, Hiltunen selvittää.

24 vuotta Karjalasta kotiin kaivannut Hiltunen lupaa, että stadilaisuus näkyy ravintolassa monin tavoin.

Hietalahden historiaa Hieta kunnioittaa muun muassa omalla Stubari (Ahtaaja) -oluella ja sen vierteellä maustetulla nakilla.

– Ruokatuote on paikallista aina kun se on järkevää. Käytämme vain tuoreita raaka-aineita. Pakastin hankittiin pelkästään jäätelöitä varten.

Menneet vuodet näkyvät myös Hiedan sisustuksessa. Suurin osa tuoleista on peräisin Oulun vanhasta työväentalosta ja aterimina on kirpputoreilta kerättyä Sorsakoskea.

Salve-sotku käynnistyi viime vuonna, kun liiketilan omistava Asunto Oy Hietala Bostads Ab ei suostunut enää uusimaan pitkäaikaista vuokrasopimusta Salve-ravintolan omistavan HOK-Elannon kanssa. Uusi vuokrasopimus solmittiin Royal Ravintoloiden kanssa. Salve muutti syksyllä Chico´sin paikalle S-marketin naapuriksi.

Hyötyikö taloyhtiö vuokralaisen vaihdosta? Siihen taloyhtiön edustaja Pekka Mäkelä ei ota kantaa.

– Tila on saanut uuden ilmeen ja infrastruktuurin. Tässä tilassa on harjoitettu ravintolatoimintaa jo 90 vuotta ja jatko näyttää hyvältä, hän kommentoi.

Ravintola Hieta (Hietalahdenranta 11), avoinna 26.4. lähtien ma–pe kello 10.30–23, la kello 12–23, su kello 12–21.

JUTTUA korjattu 25.4. klo 9.15: alkuruoan hiillostettujen silakoiden lisäksi listalla on myös perinteiset paistetut silakat muussin ja tillikurkkujen kanssa. 

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen