Vaalikoneemme on nyt avattu!

Ruoka

Miksi sima käy päähän tai simapullot räjähtävät? – Kysyimme martoilta 10 kiperää kysymystä

Marttojen kotitalousasiantuntija Hanni Kuronen neuvoo, kuinka siman teossa onnistuu.

Hanni Kuronen kannustaa tekemään simaa, vaikka aikaisempaa kokemusta ei olisikaan.

Teresa Sjönberg

1 Miksi sima ei kupli yhtään?

– Sima ei ole alkanut käydä, jos se ei kupli. Sokeri on voinut unohtua tai hiiva on laitettu liian kuumaan veteen ja tapettu. Hiiva kuolee noin 60 asteessa. Jos hiiva kuolee, sima ei lähde käymään millään konstilla – paitsi uudella hiivalla. Hiiva toimii kylmässä, mutta silloin tarvitaan enemmän aikaa. Siman voi korjata nostamalla sen hetkeksi lämpöiseen. Syy väljähtymiseen voi myös olla, että korkkia ei ole laitettu lopuksi kunnolla kiinni.

2 Kuivahiivaa vai tavallista hiivaa?

– Kuivahiivalla sima ei lähde niin helposti käymään, sillä se tarvitsee käymisen aloittamiseen reilun 40 astetta. Itse suosin tuorehiivaa, sillä se alkaa käydä matalammassa lämpötilassa. Toiset tykkäävät kuivahiivasta ja toiset tuorehiivasta. Parasta on käyttää sitä, mitä on itse tottunut käyttämään.

3 Miksi sima käy päähän?

– Sima on käynyt liian pitkään ja liian tehokkaasti. Hiivaa on voinut tulla liikaa ja maku alkaa kärsiä, koska hiiva käyttää sokeria. Simaa käytetään huoneenlämmössä yön yli. Sen jälkeen se pullotetaan ja käymistä hidastetaan siirtämällä pullot viileään. Simaa voi antaa lapsille ja raskaana olevillekin, jos se ei ole tehosimaa. Eihän sitä juoda litroittain, vaan lasi kerrallaan.

4 Miksi simapullot räjähtävät?

– Pullojen korkki kannattaa olla aluksi vähän auki. Kun sima on jäähtynyt ja asettunut, niin korkki kierretään tiukemmin kiinni. Lisäksi pullon pitää olla kylmässä, eikä sitä saa ravistaa. Simaa ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa.

5 Pitääkö sitruunat kuoria?

– Kun kuoriosaa käytetään, suosittelen käyttämään luomusitruunoita. Sitruunoista otetaan kuori talteen, valkoinen kuoriosa poistetaan ja sitruunan liha viipaloidaan. Valkoisesta osasta tulee kitkerää makua, niin kuin greipissä.

6 Entä jos ei tykkää rusinoista?

– Ei haittaa! Rusinoiden puuttuminen ei estä valmistumista. Rusinoiden sisältämät villihiivat aiheuttavat niiden pullistumisen ja pintaan nousemisen. Tähän menee sama aika kun siman valmistumiseen, joten pintaan nousseista rusinoista tietää, että sima on valmista.

7 Vaikuttaako vesi?

– On hyvä muistaa, että elintarvikkeeksi ei suositella käytettävän kuumaa kraanavettä. Kylmä vesi pitää kuumentaa.

8 Voiko siman pullottaa muovipulloihin?

– Simaa voi pullottaa muovipulloihin, mutta silloin se väljähtyy helpommin. Jos pullollinen menee vappuruokailussa kerralla, niin sitä vaaraa ei ole. Pullottamisessa riittää, että pullot ovat puhtaat, niitä ei tarvitse desinfioida. Sima on käytettävä kuitenkin viikon sisällä.

9 Sokeria vai fariinisokeria?

– Sokerin ja fariinisokerin ero on maussa. Tummassa simassa käytetään fariinisokeria ja vaaleassa, kuten mustaherukanlehtisimassa, käytetään tavallista sokeria.

10 Mistä kaikesta voi tehdä simaa?

– Kaikki sitrushedelmät ja jopa marjat sopivat siman tekoon. Lime tuo sitruunan kaveriksi pientä vivahde-eroa. Olisi hauska kokeilla, miltä minttu tai sitruunamelissa maistuu simassa.

Teksti: Teresa Sjönberg

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu