Lauttasaaressa kerätään punkkeja

Lauttasaaressa aloitetaan kesäkuussa tutkimus, jonka aikana rannoilta kerätään merkittävä määrä punkkeja. Tutkimuksen tekevät Helsingin yliopiston virologian laitos ja Saaristolääkärit.

Punkeista analysoidaan niiden Borrelia-bakteerin ja mahdollinen TBE-viruksen kantajuus. Bakteerin aiheuttama borrelioosi ja harvinaisempi viruksen aiheuttama puutiaisaivokuume ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina. Molemmilla taudeilla voi olla vakavia ja pitkäkestoisia jälkiseurauksia.

Helsingin alueella on viimeksi tehty punkeista kenttätutkimus vuonna 1996 Pihlajasaaren, Meilahden ja Seurasaaren ulkoilualueilla. Tuolloin borrelioosia aiheuttavaa Borrelia-bakteeria kantoi 20-55 prosenttia punkeista.

Lauttasaaren kenttätutkimus on merkittävä, koska tietoa punkkien kantamista taudeista pyritään nyt löytämään alueelta, jossa liikkuu ympärivuotisesti paljon ihmisiä luonnossa.

Tutkijat kaipaavat yleisöltä vihjeitä Lauttasaaren alueista, joissa punkkihavaintoja on tehty paljon. Tutkimuspaikat tullaan valitsemaan vihjeiden perusteella. Vihjeitä pyydetään osoitteeseen [email protected].

Viime vuonna Borrelia-tartuntoja tilastoitiin Suomessa 1 442, ja TBE-tartuntoja 44. Vuonna 2009 vastaava luvut olivat 1 467 ja 26. Todellinen tartuntojen määrä on kuitenkin suurempi.

Punkkisyyni ja kunnollinen suojavaatetus estävät tehokkaimmin punkkien kiinnittymistä iholle.

Borrelia tarttuu ihmiseen punkista vain erittäin harvoin, mikäli punkki on saatu poistettua 10 tunnin sisällä sen kiinnittymisestä ihoon. Sen sijaan TBE-virus elää punkin sylkirauhasessa, jonka vuoksi viruksen tarttuminen tapahtuu jo minuuttien sisällä puremasta.

Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole hoitoa, mutta virusta vastaan on rokote.

Kommentit

Minulla on ollut mökki Lauttasaaren Veijarivuoressa 21 vuotta. Olen viettänyt kesäisin aikaa mökilläni hyvin paljon. Myös talvisaikana käyn (avantouintiressullani) lähes pävittäin mökilläni ruokkimassa metsän eläimiä. Minulla on joka kesä tarttunut keskimäärin 10 punkkia erilaisista suojautumisista huolimatta. kahdesti on ollut borrelioosi. Minulla on ollut omituisia särkyjä molemmissa käsissä, hartijoissa ja niskssa, yli vuoden ajan. Kipuja on hoidettu erilaisin menetelmin. Välillä tulee mieleeni, onkohan punkit aiheuttaneet nämä kiusalliset vaivat.

Punkkeihin kyllästynyt