Ruoka

Näin poistat hauesta hankalat ruodot hetkessä. Katso video!

RUOKA Kokki ja kalamies Eemeli Liljeström antaa herkkureseptit hauelle, ahvenelle ja siialle.

Eemeli Liljeström luottaa suomalaisten luonnonkalojen vetovoimaan.-Roskakaloja ei ole olemassa. Pitää vain tietää niksit, jotka mihinkin kalaan sopivat, Liljeström sanoo.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomalaisten kalasuosikkien kärkikolmikko on kasvatettu norjalainen lohi, kasvatettu kirjolohi ja tonnikalat. Samaan aikaan luonnonvesissämme ui maukasta villikalaa vedet mustanaan.

Kokki ja innokas kalamies Eemeli Liljeström ei lakkaa ihmettelemästä, miksi kotimaisen villikalan suosio on niin vähäinen.

– Esimerkiksi haukea, siikaa ja ahventa löytyy varmasti kunnon ruokakaupan kalatiskiltä, jos itse ei kalasta, Liljeström sanoo.

– Ne ovat loistavia kaloja, joista saa vaikka mitä.

Ammattikokin suosikkikaloista huonomaineisin on hauki. Hän epäilee sen johtuvan lähinnä siitä, että haukea käytetään väärin.

– Haukea ei saa syödä tuoreeltaan, vaan pitää odottaa päivä tai pari sen kuolinkankeuden pehmenemistä, Liljeström opastaa.

– Liian tuoreesta hauesta tulee kumimainen ja väärä suutuntuma saa sen myös maistumaan pahalta.

Hänen oliiviöljyssä hauduttamansa hauki on käsittämättömän hyvää, hieman kuin kalmaria. Kokki ottaa kehut vastaan tottuneesti: hän on yllättänyt hauellaan ennenkin.

– Aika usein ihmiset kavahtavat kuullessaan hauen olevan listalla, mutta yleensä mieli muuttuu syömisen myötä, Liljeström kertoo.

Hauen ruotoisuutta ei tarvitse tuskailla, kunhan poistaa y-ruodon oikeaoppisesti. Eikä hauki voi olla liian iso syötäväksi, kun kalamieheltä kysytään.

– Olen syönyt yhdeksänkiloistakin haukea, eikä ollut pahaa, Liljeström virnistää.

– Nelikiloisen hauen file on helpoin leikata ruodottomaksi, pienempien kanssa pitää olla tarkkana.

Ahvenet ovat Eemeli Liljeströmin suosikkeja, koska ne ovat helppo saalis ja kokonsa puolesta näppäriä käsitellä.

Hän arvelee voissa paistettujen ahventen olevan vakioherkkua suomalaisilla kesämökeillä. Onnistumisen salaisuus on tulikuumassa paistinpannussa, jossa kala paistetaan ensin ja voi lisätään vasta lopussa ja sillä valellaan kypsiä fileitä.

– Paistettujen ahventen kanssa tarjoan uusista perunoista tehtyä krossiperunaa, koska se on mahtava kesäruoka, Liljeström sanoo.

– Hollandaise puolestaan sopii kaikkien kalojen kanssa, eikä siihen tarvita vesihauteita tai muuta höpinää.

Siika sopii rasvaisuutensa ja pehmeän koostumuksensa ansioista valmistettavaksi monin tavoin. Siika on myös helppo kala, koska sen ruodot saa nopeasti nypittyä.

Eemeli Liljeströmin suosikkeja siikaruuista ovat graavi ja cheviche, tai ihan vain kokonaisena grillattu siika.

–  Grillisiika onnistuu, kun sen täyttää sitruunalla ja yrteillä. Silloin kala kypsyy tasaisemmin.

Kala käteen ja uutta oppimaan

Kala on monipuolinen ja terveellinen elintarvike. Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen.

Kalan käsittely on monelle nykypäivänä vierasta ja monet ostavat ruokakalaansa valmiiksi käsiteltyinä fileinä tai vielä pidemmälle jalostettuina. Kala on kuitenkin helppo käsitellä myös itse. Tarjolla on lukuisia hyviä oppaita ja videoita kalankäsittelyn harjoittelemiseksi.

Koulujen opetuksessa kaloja voidaan käyttää erinomaisesti. Oppilaiden itse onkimalla pyytämien kalojen lajintunnistus on hyvä aloitus.

Kala avaamalla päästää tutkimaan kalan sisäelimiä. Itse pyytämän kalan iän selvittäminen on hauska salapoliisityö, joka sopii hyvin vanhemmillekin kalastajille.

Lähde: Kalatalouden keskusliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu