Viihde

Elokuva-arvio: Kauhua kauhun keskellä

Afroamerikkalaisen nuorukaisen vierailu valkoihoisen tyttöystävän vanhempien luona saa pahaenteisen käänteen.

Universal Pictures

Yksi Jordan PeelenGet Outin piinallisimmista ja piinallisesti ajankohtaisimmista kohtauksista nähdään hieman ennen elokuvan puoliväliä. Päähenkilö Chris (Daniel Kaluuya) on ensi kertaa kylässä tyttöystävänsä Rosen (Allison Williams) vanhempien luona. Rauhallinen viikonloppu osoittautuu odotettua vähemmän rauhalliseksi, sillä Dean (Bradley Whitford) ja Missy (Catherine Keener) ovatkin päättäneet järjestää isommat pirskeet. Talon kahta palvelijaa ja yhtä vierasta lukuun ottamatta Chris on paikan ainoa mustaihoinen, mikä on hänestä lievästi epämukavaa.

Vielä epämukavamman tilanteesta tekee se, että vieraat puhelevat ohi suunsa tämän tästä ja puristelevat Chrisin hauiksia kuin hän olisi mikäkin näyttelyeläin. Seura on lyhyesti sanottuna sellaista, johon Donald Trump solahtaisi luontevasti. Esimerkiksi höpisemään jotain siitä, miten Yhdysvaltain sisällissodan olisi voinut välttää, jos asiaa olisi ollut hoitamassa joku diilien hieromisen taiteen taitaja.

Illalliskutsujen toinen mustaihoinen vieras ei kuitenkaan rauhoita Chrisin mieltä. Jokin hänessä on pahasti vinossa. Viikonlopun mittaan kasvanut ahdistus kasvaa kasvamistaan. Onneksi Rose on ymmärtäväinen ja ehdottaa, että he ottavat juhlista hatkat ja karistavat yltään näennäisliberaalien ihmisten totunnaisen ja ajattelemattoman rasistisuuden.

Kuten lajiin kuuluu, mikään ei olekaan miltä näyttää."

Peelen käsikirjoitus on kuitenkin ovela, tiettyyn pisteeseen asti jopa nerokas. Kuten lajiin kuuluu, mikään ei olekaan miltä näyttää. Paljastumiset ja käänteet ovat kuitenkin aidosti yllättäviä. Loppuratkaisussa on jonkin verran kiirehtimisen makua, etenkin kun pohjustus on ollut taidokas ja hiipivää kauhua hienosti virittelevä.

Esikoiselokuvassa nämä ovat kuitenkin varsin pieniä puutteita. Peelen kerronnallinen maltti ja tyylitaju puhuttelevat niin tunteita kuin älyäkin. Vain fiksu kauhuelokuva pystyy osoittamaan, millä tavoin maailmassa voisi olla vähemmän kauhua.

Hannu Poutiainen

* * * *

 

Get Out

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jordan Peele.

Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford.

Tyylilaji: Jännitys, kauhu.

K-16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu