Huvila-alueen hiljainen kuolema – Kruunuvuoressa on jäljellä enää yksi huvila

Kruunuvuoressa sijaitseva, 1900-luvun alusta peräisin oleva Puutarhurin talo poltettiin viime viikolla. Jäljellä on enää talon rauniot.

Patrick Wikblad

Puutarhurin talo kuvattuna 2000-luvun alussa.

Helsingin kaupunginmuseo

HISTORIA 1900-alussa valmistunut Puutarhurin talo poltettiin vapun alla.

Laajasalon Kruunuvuoren vanha huvila-alue on kohta lopullisesti historiaa, kun Puutarhurin huvila poltettiin vapun alla.

1900-luvun alussa rakennettu huvila oli yksi alueen viimeisistä vanhoista huviloista, mutta pahoin rapistunut ja korjauskelvoton. Palon jälkeen huvilasta oli jäljellä enää hiiltyneet seinät.

Kaupunginmuseon tutkija Sari Saresto pitää tietoa talon palamisesta ikävänä, mutta ei yllättävänä.

– Tuhopoltot alueella ovat olleet aika järjestelmällisiä. En yllättynyt, että tämäkin poltettiin. Onneksi kyseessä ei kuitenkaan ollut Hällebon huvila, jolla vielä saattaisi olla mahdollisuudet säilyä.

Ville Hällebo rakennettiin 1890-luvulla ja se ollut viime vuosina tyhjillään.

Puutarhurin huvila valmistui 1910-luvulla ja se edusti kansallisromanttista tyylisuuntaa. Talossa asui huvilan päärakennuksen, Villa Kissingen puutarhuri perheineen.

Kruunuvuoren huviloista moni on kokenut Puutarhurin talon kohtalon. Ränsistyneitä ja autioituneita taloja on spreijattu ja lopulta poltettu. Alkujaan Kruunuvuoressa oli 12 huvilaa.

Vappuviikolla tapahtuneen palon jälkeen Kruunuvuoren vanhassa huvilayhdyskunnassa on jäljellä enää yksi huvila, Villa Hällebo.

Alueelta purettu Villa Kissinge oli ollut tyhjillään 1990-luvulta alkaen ja se oli ennen purkamistaan erittäin huonossa kunnossa, osin palanut ja romahtanut.

Villa Kissingen puolestaan osti vuonna 1905 saksalainen liikemies Albert Goldbeck-Löwe. Hyvin hoidetun hienostohuvilan ympärillä oli puutarhurin huvila, huvi- ja venevaja sekä kasvihuone ja kanala. Huvilassa oli kymmenen huonetta sekä useita kuisteja.

Kruunuvuoren huvilayhdyskunnan alasajon sanotaan alkaneen jo 1950-luvulla, kun alueen osti liikemies Aarne Aarnio. Liikemiehen ajatuksena oli rakennuttaa paikalle uusi asuinalue.

Hanke ei toteutunut vuosikymmeniin ja huvilat ehtivät ränsistyä hoitamattomina.

Korjaus: 8.5. kello 9.50: Jutussa kerrottiin, että Puutarhurin talon päärakennus Villa Kissinge olisi vielä pystyssä. Villa on kuitenkin jo purettu. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero