Kulttuuri

Helsinkiin rakennettiin kopio homomiesten vessasta

NÄYTTELY Kaupunginmuseo läväytti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ajatukset seinille.

Näyttelyn tuottaja Sari Katainen avaa luukkua, joka löytyy näyttelyyn rakennetusta kopiosta Helsingissä sijainneesta yleisestä vessasta, jossa homomiehet tapailivat.

Jussi Vehkasalo

Kun Elie Abraham muutti vuonna 2012 Suomeen, hän laittoi nettiin viestiä siitä, että tarvitsisi asuntoa.

– Laitoin viestin muistaakseni eläinten oikeuksien foorumille tai vastaavalle. Ilmoitin olevani vegaani ja etsiväni asuntoa. Sain sähköpostiini vastauksen, jossa kysyttiin, että kiinnostaako queer ja chill, Abraham kertoo.

Setan nettisivujen sateenkaarisanaston mukaan queer tarkoittaa identiteettiä, jonka myötä ihminen ei halua määrittää omaa seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoltaan.

Chill taasen on ihan vaan rentoa oleilua.

– Asunnosta ei sähköpostissa puhuttu mitään. Asun edelleen samassa kommuunissa, Abraham naurahtaa.

Helsingin kaupunginmuseossa avautunutta Helsexinki-näyttelyä valmisteltaessa haastateltiin lukuisia Helsingissä asuvia tai työskenteleviä ihmisiä, muun muassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajia ja henkilöitä, joiden työ jollain tavalla liittyy seksuaalisuuteen.

Abraham on yksi haastatelluista, suoria lainauksia haastateltujen puheesta voi lukea näyttelyn seiniltä.

– Näyttely antaa äänen ihmisille, joiden ääni edelleen jää jostain syystä kuulumattomiin, näyttelyn tuottaja Sari Katainen kuvailee.

Puheenvuoroissaan haastatellut käsittelevät muun muassa kouluaikojen seksuaalikasvatusta, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvia pelkoja ja ennakkoluuloja, itsensä löytämistä, perhettä ja parisuhdetta, lainsäädännön puutteita sekä median tarjoamaa ihmiskuvaa.

– Tavoitteenamme on olla moniarvoinen ja -ääninen museo ja edustaa tasa-arvoista maailmaa, museonjohtaja Tiina Merisalo sanoo näyttelyn taustoista.

Näyttely sijaitsee museon neljännessä kerroksessa, johon tuotetaan näyttelyjä, jotka haastavat ajattelemaan ja tarjoavat lähtökohtia yleisemmälle keskustelulle.

– Näyttelyyn on rakennettu kopio Eiran Ursininkalliolla sijainneesta miesten yleisestä vessasta, jossa homomiehet aikanaan tapailivat. Puinen seinä on rekonstruoitu vuodelta 1971 peräisin olevan valokuvan perusteella, Katainen kertoo.

Näyttelyarkkitehtuuri henkii pophenkistä värikkyyttä ja intiimeihin muotoihin kaartuvia rakenteita.

Helsexinki

Vastikään Vuoden museoksi valitun Helsingin kaupunginmuseon (Aleksanterinkatu 16) näyttely haastaa pohtimaan, kenellä on oikeus olla oma itsensä ja kuka saa äänensä kuuluviin.

Näyttely perustuu kaupunkilaisten omakohtaisiin kokemuksiin seksuaalisuudesta, sukupuolesta ja seksistä – ja vapaudesta valita, miten niitä toteuttaa.

Näyttelyssä nousee esiin kuva Helsingistä kaupunkina, joka toisille on salliva ja vapauttava, toisille taas liian pieni ja rajoittava.

Näyttely on esillä 12. toukokuuta alkaen aina 28. tammikuuta 2018 asti, näyttelyyn on vapaa pääsy.

www.helsinginkaupunginmuseo.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vuoden 2017 museo sijaitsee Helsingissä – "Tunteisiin vetoava kokonaiselämys"10.5.2017 10.36
Helsingin kaupunginmuseo avaa valokuvakokoelmansa kaikille – teetä vaikka taulu kotikadustasi 100 vuoden takaa26.4.2017 08.10
Yksinäinen nainen heikensi ravintolan tasoa – "Lopullinen vapautuminen tapahtui vasta 80-luvulla"12.2.2017 18.40
Parfymööri Max Perttula sekoitti Helsingin hajut4.10.2016 11.10

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu