Asuminen

Lehtisaaren vuokrapäätös kauhistuttaa asukkaita – Kirkko päätti nostaa vuokria reippaasti

Lehtisaarelaiset ovat närkästyneitä seurakuntien päätöksestä korottaa maanvuokria reippaalla kädellä.

Hemmo Rättyä / Arkisto
Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto on päättänyt eilen myöhään venyneessä kokouksessaan nostaa Lehtisaaren tonttiensa maanvuokria. Korotuksista tulee kuitenkin suunniteltua maltillisempia.
 
Tonttien vuokrat nousevat nykyisten vuokrasopimusten päätyttyä vuoden 2020 alusta lukien, siten että tontin arvioidulle arvolle tulee kolmen prosentin tuotto.

Alunperin korotuksia esitettiin porrastettaviksi tasaisesti viidelle vuodelle, mutta torstaina kokoontunut kirkkovaltuusto päätti siirtymäajaksi vain kolme vuotta. Lopulliset korotetut vuokrat tulevat siis voimaan vuonna 2022. Vuokra-aika ei olekaan alkuperäinen 50 vuotta, vaan vain 20 vuotta.
 
Yhteisen kirkkoneuvoston esityksessä lopullinen vuokratuotto olisi ollut neljä prosenttia ja vuokraa olisi korotettu tasaisesti 15 vuoden aikana.
 
Päätös syntyi uuden esityksen avulla, joka hyväksyttiin kokouksessa äänin 56–24.
 
Asukkaiden tilannetta hankaloittaa se, että siirtymäaikaa lyhennettiin viidestätoista vuodesta kolmeen vuoteen sekä vuokra-aikaa 50 vuodesta 20 vuoteen.

Paikalla kirkkovaltuuston kokouksessa oli yli sata huolestunutta lehtisaarelaista, jotka olivat ällistyneitä päätöksistä.
 
Saaren omistavien Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien oli alunperin tarkoitus nostaa maanvuokria nyt tehtyjä päätöksiä reippaammalla kädellä.
 
Lehtisaaren asukkaat ry:n puheenjohtaja Matti Sadeniemi kertoi jo aiemmin, että kun alustavia tietoja maanvuokran korotuksesta tuli asukkaille, ei niitä oltu uskoa todeksi. Tiedot aiheuttivat pelkoa, ahdistusta ja suuttumusta.
 
– Jotenkin tässä on sellaista ilmassa, että "kyllä rikkailla lehtisaarelaisilla on varaa maksaa". Suurin osa lehtisaarelaisista on ihan tavallisia kerrostaloasukkaita, jotka asuvat 30–80 neliömetrin asunnossa, Sadeniemi muistuttaa.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kiista Lehtisaaren maanvuokrista – Näin seurakunta vastaa arvosteluun9.2.2017 08.46
Asukkaat kavahtavat kirkon kovaa tuottovaatimusta – "Jopa 400 e/kk lisää maksettavaa"5.2.2017 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu