Puheenaihe

Asiantuntija täräyttää pöpöpelkoisille suomalaisille: "Syökää salaattinne kesällä pesemättä!"

Ruoka-asiantuntijoiden mielestä Suomessa syödään jo liian puhdasta ruokaa. Tämän vuoksi suoliston terveys kärsii.

Anne Lahnajärvi / Arkisto
Suomalaiset ovat heränneet huomaamaan, että Pohjantähden alla syödään jopa liiankin puhdasta ruokaa.
 
Uusimpien tutkimusten mukaan osa suolistosairauksista saattaa selittyä sillä, että elimistö ei saa ruoan mukana tarpeeksi tasapainottavia bakteereja.
 
Suolistosairautta sairastavien potilasyhdistyksessä arvioidaan raaka-aineita pestävän turhan puhtaiksi – perinteisen multaporkkanan syöminen voisi tehdä suolistolle pelkästään hyvää.

Samaa mieltä on myös Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä. Hänenkin mukaansa suomalaiset syövät usein liian hygieenistä ruokaa.
 
– Kyse on siitä, että Suomessa syödään hyvin paljon valmisruokia, eikä alkuperäisten raaka-aineiden kanssa olla enää tekemisissä niin usein kuin ennen. Vihanneksia ja juureksia ei yksinkertaisesti tunneta, Härmälä muistuttaa.
 
– Joissain tapauksissa esimerkiksi kesämökillä viljellyt salaatit voi aivan hyvin syödä vaikka ilman pesemistäkin, niin minäkin toisinaan teen.
 
Härmälän mukaan aivan puhtaaksi vihanneksia tuskin saa koskaan, sillä kaupan purjoissa ja muissa kasviksissa on kuitenkin pieniä määriä multaa.
 
– Ei sellaisten kasvisten syöminen vaarallistakaan ole. Toisaalta yleispäteviä ohjeita kasvisten pesemiselle ei voi antaa, mutta maalaisjärkeä kannattaa aina käyttää.
 
Suomalaisilta puuttuu yllättävän usein myös ymmärrys siitä, milloin ruoka-aineet ovat käyttökelpoisia. Härmälä kertoo, että esimerkiksi nuoret tuijottavat aivan liikaa pakkausmerkintöihin.
 
– Jos maitopurkin parasta ennen -päiväys on ohitettu, moni voi kaataa maidon pois, vaikka kylmässä säilytettyä maitoa voi vallan hyvin juoda tuon päivämäärän jälkeenkin.
 
– Itse uskon, että hyvin harva suomalainen on edes maistanut pilaantunutta maitoa. Tietty aistinvaraisuus on siis eräällä tavalla hävinnyt, kun puhutaan ruokien säilyttämisestä, Härmälä pahoittelee.
 

Lue tästä, miten puuttuvat bakteerit vaikuttavat suoliston terveyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu