Ruoka

Nosta juhlatarjoilusi trendien harjalle: Tarjoa vegaaniruokaa

RUOKA Vegejuhlat-kirjan kirjoittajat kehuva kasvipohjaisen ruuan makumaailmaa rikkaaksi ja kerrokselliseksi.

Vegejuhlat-kirjan yhdessä kirjoittaneet Sara Peltola ja Elli Laukkanen viihtyivät vegaaneina muutaman vuoden päätyen ruoka-alan yrittäjiksi saakka. - Edelleen tulee usein syötyä vegaaniruokaa, koska se on vain yksinkertaisestin niin hyvää, kaksikko kertoo.

Hanna Pusa

Kesäjuhlien kynnykselle moni tuskailee tarjoilujen kanssa. Ruokavalioita on nykyään niin moneen lähtöön, että suuremman joukon kestittämisessä riittää miettimistä.

Tuoreet ruokakirjailijat Sara Peltola ja Elli Laukkanen tarjoavat avuksi hiljattain ilmestyneen kirjansa Vegejuhlat brunsseista häihin.

– Jokainen resepti on käytännössä toimivaksi todettu: Koostimme ne ohjeista, joita käytimme sekä pitopalvelussamme että säännöllisesti järjestämällämme vegebrunssilla.

Vegaaniset tarjoilut ovat hyvä lisä juhlapöytään, koska ne istuvat valtaosaan ruokavalioista.

– Ei siis tarvitse epätoivoisena hakea sitä yhtä gluteenitonta kakkua kaupan pakastealtaasta, Peltola ja Laukkanen kannustavat.

He painottavat kasvipohjaisesta ruokavaliosta keskusteltaessa unohtuvan usein sen, että vegaaninen ruoka on myös kulinaarinen valinta.

– Kasviksista saa maukasta ja herkullista ruokaa, joka maistuu muillekin kuin vain vegaaneille, Peltola ja Laukkanen sanovat.

– Kasvisruoka on aivan oma makumaailmansa; rikas, raikas ja monikerroksinen.

Sanojensa tueksi he antavat esimerkin läheltä, eli itsensä. Molemmat noudattivat tiukasti vegaanista ruokavaliota muutaman vuoden, mutta ovat sittemmin palanneet syömään myös eläinkunnan antimia, kuten kananmunia ja kalaa.

Vegaaniset vaihtoehdot kuitenkin maistuvat heille edelleen, ennen kaikkea makunsa vuoksi. Niitä he valitsevat edelleen esimerkiksi ravintoloiden ruokalistoilta.

– Täysipäiväinen vegaanius oli turhan vaativaa, etenkin koska emme innostuneet eineksistä, jotka sinällään ovat toki tervetullut juttu, mutta me halusimme syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa.

Takaisin juhlajärjestelyihin. Kirjaansa tehdessään Sara Peltola ja Elli Laukkanen pitivät punaisena lankana sen, että ruuat ovat helppotekoisia.

Valmistettuaan aterioita lukuisia kertoja 50–100 hengelle, he tietävät kokemuksesta, ettei suurta joukkoa kestitettäessä monimutkaisiin kikkailuihin ole aikaa, saati energiaa.

– Juhlaväelle kokkaavan kannattaa päästää itsensä mahdollisimman vähällä, niin tunnelma pysyy rentona, kaksikko neuvoo.

– Kirjassamme paljastamme löytämämme oikopolut, lopputuloksesta tinkimättä.

Vegaaniruuan trendikkyys on sekin yksi hyvä syy huomioida se juhlatarjoiluissa. Sara Peltola ja Elli Laukkanen arvelevat trendin olevan nyt huipussaan, mutta ohimeneväksi he eivät sitä usko.

– Kasvisruoka on tullut jäädäkseen, samoin kuin lähi- ja luomuruuan suosio, he veikkaavat.

– Ihmiset haluavat syödä aidosti hyvää ja puhdasta ruokaa, mutta jatkossa valintoihin saatetaan suhtautua nykyistä rennommin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu