Nyt tuli Helsingiltä käsky – molempien mielenosoitusten on lähdettävä Rautatientorilta

Kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneita puolustava Oikeus elää -leiri joutuu myös lähtemään Rautatientorilta. Aiemmin häätö uhkasi luvatonta maassa oloa vastustavaa Suomi ensin -mielenosoitusleiriä.

Jussi Vehkasalo

Oikeus elää -mielenilmauksen ja Suomi ensin -mielenilmauksen on siirryttävä pois Rautatientorilta. Helsingin kaupunki antoi torstaina määräyksen, että molempien leirien tulee lähteä alueelta ensi maanantaihin mennessä.

Kaupunki perustelee päätöstä sillä, että se on vuokrannut Rautatientorin kokonaisuudessaan useille eri tapahtumajärjestäjille kesäkaudella.

– Torialueen vuokrasopimukset on tehty jo ennen mielenosoittajien leirien pystyttämistä. Kaupunki pitää kiinni tehdyistä sopimuksista, Helsingin rakennusviraston alueidenkäytöstä vastaava toimistopäällikkö Timo Korhonen sanoo.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että mielenilmaukset loppuvat, sillä Helsingin kaupungin alueella on lukuisia muita yleisille kokouksille soveltuvia alueita.

Helsingin kaupunki kertoi toimittavansa tiedot muiden tori- ja puistoalueiden varaustilanteesta mielenosoittajille, jotta he voivat halutessaan jatkaa mielenilmaustaan sellaisessa paikassa, joka ei ole tapahtumakäytössä. Kaupunki on antanut asian molempien mielenosoitusten tietoon.

Molemmat leirit ovat olleet Rautatientorilla viime talvesta lähtien. Suomi Ensin -mielenilmausta on uhannut häätö jo aiemmin Maailma Kylässä -festivaalin alta. Sen sijaan Oikeus elää -mielenilmaus olisi festivaalijärjestäjien puolesta saanut jäädä paikalleen.

Helsinkiläispoliitikot ovat kiistelleet leireistä pitkin talvea.

Muun muassa kokoomuksessa ja perussuomalaisissa on ollut halua siirtää mielenilmaukset. Vihreiden apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki on todennut, ettei protesteja tarvitse Rautatientorilla lopettaa. Myös Vasemmistoliitossa on haluttu, että Oikeus elää -mielenilmaus saisi jäädä torille,

Torilla on nähty useita vaarallisia välikohtauksia. Alkuvuonna kohua herätti tapaus, jossa Suomesta turvapaikkaa hakenut mies yritti ilmeisesti hirttää itsensä torinlaidan puuhun.

Toisessa tapauksessa mielenosoittajien välille syntyi riitaa, jossa naisen päälle hyökkäystä yrittänyttä ulkomaalaismiestä kaasutettiin kasvoihin.

Poliisi on tutkinut myös tapausta, jossa Oikeus elää -mielenosoittajien teltta yritettiin polttaa.

Käyttäjän Toni Tervo kuva
Toni Tervo