Puheenaihe

223 säilöönotettua ulkomaalaista eristettiin – käräjäoikeus ei käsitellyt asianmukaisesti

Ilveslinnan kaava Janakkalassa on lainvoimainen. Kuvituskuva.

Kuvituskuva

Helsingin hovioikeus on tuominnut Helsingin käräjäoikeuden entisen laamannin ja kaksi osaston johtajana toiminutta tuomaria varoitukseen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tapauksessa on kyse säilöön otettujen ulkomaalaisten eristämistä koskevien päätösten käsittelystä käräjäoikeudessa.

Säilöönottoyksikön johtajan tulee aina tehdä erillään säilyttämisestä ilmoitus käräjäoikeudelle.

Helsingin käräjäoikeudessa on noudatettu vuodesta 2002 lähtien toimintatapaa, jonka mukaan erillään säilyttämistä koskevia ilmoituksia ei käsitellä erikseen.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden olisi pitänyt ottaa erillään säilyttämistä koskevat ilmoitukset käsiteltäväksi neljän vuorokauden sisällä erillään säilyttämisen alkamisesta.

– Kun näin ei ollut tehty, käräjäoikeudessa noudatettu menettely oli virheellinen, hovioikeus toteaa tiedotteessaan.

Asia tuli alun perin ilmi, kun oikeusasiamies teki tarkastuksen säilöönottoyksikköön vuonna 2014 ja määräsi asian esitutkintaan.

Kaikkiaan Helsingin käräjäoikeuteen tehtiin tammikuun 2008 ja huhtikuun 2015 välisenä aikana 223 ilmoitusta erillään säilyttämisestä.

Tuomitut kiistivät oikeudessa syyllisyytensä.

Hovioikeus otti tuomiossaan huomioon muun muassa sen, että menettelytapa oli käräjäoikeudessa vakiintunut jo ennen kuin tuomarit aloittivat tehtävissään.

Menettelytapaan ei oltu kiinnitetty huomiota säilöönottoyksikköön tai käräjäoikeuteen aikaisemmin tehdyissä tarkastuksissa.

Myöskään säilöönotetut tai heidän avustajansa eivät olleet kiinnittäneet huomiota siihen, että erillään säilyttämistä koskevissa asioissa ei järjestetty käsittelyjä.

Toisaalta hovioikeus katsoi, että pakkokeinoasioiden valmistelu oli käräjäoikeudessa hyvin pitkälti kanslian vastuulla, mikä lisäsi osaltaan laamannin ja osaston johtajien valvontavastuuta.

Jutussa oli syytettynä myös säilöönottoyksikon johtaja. Hänen syyte hylättiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu