Helsingin rohkea kokeilu jatkuu: Rannalla voi järjestää tapahtuman ilman lupaa – nyt myös Espoossa

Heikin parrulaituribileet olivat osa Rantakesä 2016 -ohjelmaa.

Heikki Suomi

Helsingissä kokeiltiin viime kesänä täysin uudenlaista järjestelyä, kun kaupunkilaiset saivat järjestää yleisötapahtumia rannoilla ilman kankeaa lupamenettelyä.

Kaupunkilaiset innostuivat ja tapahtumia järjestettiin yli 40.

Hyvän vastaanoton takia käytäntö jatkuu tänäkin kesänä. Lisäksi se laajenee myös Espooseen.

Ideana on se, että asukkaat voivat järjestää itse tapahtumia kaupunkien rannoilla. Helsingin ja Espoon rannoilta on valittu 19 erilaista paikkaa tapahtuma-alueiksi.

– Kuka tahansa saa järjestää tapahtumia, ja ne voivat olla hyvin monenlaisia. Meillä on tähän asti ollut esimerkiksi intialainen juhla, bändien keikkoja, meditaatiota, rapujuhlat, naku-uintibileet, kuutamotanssit ja rantakirppiksiä, kertoo Rantakesä-konseptin keksinyt Tanja Jänicke Yhteismaasta.

Tapahtuman järjestämiseen riittää ilmoitus Rantakesä-nimisellä verkkosivustolla.

Lisäksi tulee sitoutua etikettiin. Tapahtumien täytyy olla kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä “rymyfestivaaleja” tai kaupallisia tapahtumia oteta mukaan.

– Uskomme, että kun jengille annetaan mahdollisuus käyttää yhteistä kaupunkitilaa sellaisella tavalla, joka on sille mielekästä, niin he ottavat samalla mitalla myös vastuuta yhteisestä kaupunkitilastamme, luottaa Jänicke.

Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osaston asiantuntija Päivi Munther toivoo, että ihmiset innostuvat ja hyödyntävät ainutlaatuista mahdollisuutta.

– Rantakesä-tapahtumakonsepti on koko Suomen mittakaavassa rohkea kokeilu ja luottamuksen osoitus kaupunkilaisille, hän luonnehtii.

Rannoilla voi tapahtua pieniä tai suuria asioita ja minä tahansa päivänä pitkin kesää.

Tapahtuma-aika on tarkalleen Helsinki-päivästä Espoo-päivään 11.6.–27.8.

Tarvittaessa Yhteismaa neuvoo ja auttaa tapahtumien järjestäjiä myös käytännön asioissa. Tarkoituksena on kuitenkin, että jokainen vastaa itse omasta tapahtumastaan.

Tarkemmat tiedot paikoista ja tapahtumista sekä ohjeet järjestäjille ja osallistujille löytyvät Rantakesa.fi-nettipalvelusta.

Lue myös aiempi uutinen: Uusi keksintö: Helsingissä voi järjestää tapahtuman ilman lupaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen