Nyt alkaa huikea kesä Helsingissä! Viikonloppuna +25 astetta, ruokaa, festareita ja katutapahtumia – Leijonista yllätysmomentti

Ravintolapäivää vietetään jälleen huomenna: Helsingissä mukaan on ilmoittautunut parisensataa toimijaa. – Kuva muutaman vuoden takaa Arabiasta.

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Alkava viikonloppu vaikuttaa erittäin lupaavalta alkupamaukselta kesänvieton suhteen. Ilmatieteen laitos lupaa jo pelkästään tälle päivälle jopa 25 asteen lämpötilaa – lauantaina ja sunnuntaina säätila on vähintään yhtä komea.
 
Helsinki on tämän viikonlopun aikana täynnä mitä erilaisimpia tapahtumia, jonne kannattaa suunnistaa.
 
Jo eilen alkoi Ihana Helsinki -kaupunkifestivaali, joka on keskusta-alueen toimijoiden yhteistuumin rakentama kunnianosoitus keväälle, kesälle ja Helsingille. Festivaali valloittaa tänäkin keväänä kaupungin kukilla, tapahtumilla ja tarjouksilla, kun yli 200 toimijasta ja liikkeestä koostuva verkosto kutsuu kaupunkilaisia mukaan. Festivaali päättyy sunnuntaina.
 
Esplanadin puistossa pidetään tänään kello 11.30 Marimekon muotinäytös, josta on tullut jo osa kaupunkikulttuuria Helsingin sydämessä.
 
Senaatintorilta puolestaan lähtee tänään kello 12.30 vartioparaati, joka kulkee marssien Kauppatorin kautta päävartioon ja sieltä takaisin Esplanadia pitkin Kasarmitorille.
 
Jo viikko sitten alkanut nykysirkusfestivaali Cirko jatkuu edelleen vielä tämän viikonlopun ajan Kansallisteatterin Pienellä lavalla. Cirko on Pohjoismaiden suurin, kansainvälisestikin arvostettu, vuosittain järjestettävä nykysirkusfestivaali. Festivaali esittelee kiinnostavinta uutta sirkusta Suomesta ja maailmalta.
 
Myös viikko sitten alkanut Kallio kukkii -festari on tänä viikonloppuna kukkeimmillaan. Luvassa on mukavaa yhdessäoloa, kuplivaa tunnelmaa ja monipuolista ohjelmaa eri järjestäjiltä 10 päivän ajan – musiikkia, teatteriesityksiä, performansseja, keskusteluja, saunomista ja paljon muuta kaikenikäisille.
 
Tänään perjantaina alkaa myös Kirkon musiikkijuhlat, joka tapahtumana tuo yhteen kaikenikäisten laulajien ja soittajien kirkkomusiikkiryhmät eri puolilta Suomea – ja maailmaa. Musiikkijuhlat järjestetään Helsingissä teemalla "Sana soi Stadissa".
 
Musiikkijuhlien päänäyttämönä toimivat Tuomiokirkon ja Senaatintorin maisemat, joissa järjestetään muun muassa tapahtuman juhlamessu sekä Händelin Messias-oratorio satojen kuorolaisten yhdessä esittämänä.
 
Kevyempää musiikkia voi kuulla tänään kello 9.30 alkaen Kurkimäen leikkipuistossa, missä jyrähtää käyntiin perinteinen Skidirock.

Kaikkien nälkäisten riemuksi huomenna lauantaina vietetään jälleen perinteistä Ravintolapäivää. Helsingissä on mukaan ilmoittautuneita toimijoita jo lähes parisensataa.
 
Lauantaina jo kymmenettä kertaa järjestettävän Arabian katufestivaalin ainaka maalataan muun muassa jättikokoinen seinämuraali. Tämä Suomen suurin katufestivaali pidetään kello 12–19.
 
Huomenna lauantaina alkaa tyystin uusi Pikkis juhlii -kaupunkijuhla Pikku-Huopalahdessa. Täysin vapaaehtoisvoimin järjestettävän kaupunkijuhlan pääosissa ovat perheet, nuoret ja paikallisuus. Musiikkia, ruokaa, kirpputori, lastenjuttuja, kierrätystä, kalastusta, saunomista, Kinobox Obscura, tanssiesityksiä, yritysesittelyitä.
 
Lauantaina ja sunnuntaina on oiva mahdollisuus ihailla Kaivopuistossa suomenhevosia. Hevoset Kaivarissa -tapahtuma tuo yleisön nähtäville useita lajinäytöksiä ja kilpailuita: ratsastuskoulujen välinen esteratsastuskilpailu, islanninhevosten passijuoksukilpailu ja ponien esteratsastuskisa.

Sunnuntaina juhlii Itä-Helsinki, kun Stoan ympäristössä pidetään Idän kyläjuhlat. Ulkolavalla nähdään yleisön ehdottamia esiintyjiä. Kyläjuhlaan on buukattu muun muassa Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, Helsinki-Cotonou Ensemble ja Asa & Band.
 
Roihuvuoren kirsikkapuistossa puolestaan ollaan sunnuntaina koolla Hanami-juhlan merkeissä. Tarjolla on parapara– ja butotanssiesityksiä, ikebanaa, origameja, teetaidetta, budo-esityksiä ja kotonsoittoa sekä myynnissä japanilaisia herkkuja.
 
Oman lukunsa Helsingin viikonloppuun voivat vielä kirjoittaa Leijonat, jotka pelaavat mitaleista MM-kisoissa. Suomen välieräottelu Ruotsia vastaan alkaa lauantai-iltana kello 20.15 Suomen aikaa.
 
Mitalipelit pelataan sunnuntaina.
 
Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen