Työsarkana Viikki, Länsi-Pasila, Arabianranta – Esimerkilliset kaupunkikehittäjät palkitaan

Öljylaivoja varten Laajasaloon rakennetut vankat laiturit sopivat mainiosti uuden asuntoalueen virkistyskäyttöön. Projektipäällikkö Riitta Jalkanen näyttää syksyllä 2008 minne Kruunuvuorenrannan keskustori sijoittuu.

Päivi Tuovinen/ Arkisto

- Vaikea, mutta ei mahdoton tehtävä, projektipäällikkö Matti Visanti vuonna 2010 Östersundomin kaavoitusta.

Marketta Karjalainen/ Arkisto

Mikael Sundmania työllisti vuonna 2005 Itäranta-projekti.

Heikki Merihaara/ Arkisto

Hyvää elinympäristöä tuhansille helsinkiläisille suunnitelleet kaupunkisuunnittelijat saavat Suomen Arkkitehtiliitolta (SAFA) tunnustusta työstään.

SAFA on myöntänyt vuoden 2017 Otto-Iivari Meurman -palkinnon Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston pitkäaikaisille arkkitehdeille ja kaupunkikehittäjille Riitta Jalkaselle, Pekka Pakkalalle, Mikael Sundmanille ja Matti Visannille.

Palkinnon tarkoituksena on lisätä kiinnostusta suomalaiseen yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun.

– Tämä ansioitunut arkkitehtiryhmä on toiminut suunnannäyttäjänä suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa jo 1970-luvulta aina tälle vuosituhannelle asti. Jalkanen, Pakkala, Sundman ja Visanti ovat toimineet yhteiskunnallisina vaikuttajina ja kaupunkisuunnitteluun liittyvän keskustelun avaajina ja innoittajina, ja luoneet laadukasta ja hyvää elinympäristöä Helsingin useille erilaisille asuin- ja työpaikka-alueille, palkintolautakunnan puheenjohtaja Emilia Saatsi perustelee valintaa.

Pekka Pakkala ja Mikael Sundman on tunnettu jo 1970-luvun alusta asti kaupunkisuunnittelun poleemisina uudistajina, kaupunkitutkijoina, -kehittäjinä ja kaavoittajina.

He ovat luoneet laadukasta ja hyvää elinympäristöä."

Pakkalan ja Sundmanin kansainvälistäkin mainetta saavuttaneita töitä ovat Arabianrannan kaupunginosa uudenlaisine taidekonsepteineen ja laadukkaine lähiympäristöineen sekä sen ympärille muodostuva Itärannan kaupunginosien helminauha Kalasatamaan saakka.

Pakkalan ja Sundmanin uran suurena avauksena pidetään Helsingin Katajanokkaa, jonka suunnittelusta järjestetyn kilpailun he voittivat 1972. Kirjallisista töistä tunnetuimpia ovat Mikael Sundmanin ja Vilhelm Helanderin pamfletti Kenen Helsinki (1970).

Matti Visannin merkittäviä suunnitelmia ovat muun muassa Länsi-Pasila ja Pikku-Huopalahti, jotka edustavat 1980-luvun hyvää elinympäristöä ja laadukasta kaupunkisuunnittelua. Visanti tunnetaan pienipiirteisestä ja rakennustaiteellisesti korkealuokkaisesta ympäristön suunnittelustaan, johon kuuluvat tiiviisti integroituneena myös taideteokset ja värit.

Riitta Jalkasen taidonnäytteitä ovat muun muassa Helsingin ekologinen kaupunginosa Viikki, joka on toiminut aikansa pilottihankkeena ekologisen kaupunginosan ratkaisuissa ja on tunnettu myös kansainvälisesti. Jalkasen toinen laajan mittakaavan projekti on ollut uusi urbaani Kruunuvuorenrannan kaupunginosa, joka toteutuu parhaillaan.

Jalkanen on myös kirjoittanut kaupunkisuunnittelusta muun muassa alan oppikirjassa Asuinaluesuunnittelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Otto-Iivari Meurman -palkinto

Palkinto on nimetty arkkitehti, professori Otto-Iivari Meurmanin (1890-1994) mukaan.

Meurman oli kaupunkisuunnittelun ja alan opetuksen uranuurtaja Suomessa.

Palkinto koostuu kuvanveistäjä Leena Turpeisen vuonna 1976 suunnittelemasta pronssisesta Otto-Iivari Meurman -mitalista ja kunniakirjasta.

Aiemmin palkinnon ovat saaneet professori (emeritus) Jere Maula, arkkitehti Reino Joukamo, Arkkitehtuuritoimisto B&M sekä arkkitehdit Trev Harris ja Hennu Kjisik.

Written by:

Ota yhteyttä