Makumaailma

"Iltamässyjä, snagariklassikoita, lohturuokaa" – Vegaanimättövillitys synnytti kirjan

Vegaanisista ruokaohjeista on tullut tänä vuonna suorastaan hitti. Keittokirjoja pukkaa markkinoille vinhaa tahtia. Supersuosittu Sipsikaljavegaanit-Facebook-ryhmä on toiminut innoittajana uusimmassa. Jatkoa on luvassa syyyskuussa, kun Terhi Heimosen, Inna Somersalon ja Paula Heinosen Sipsikaljavegaanin kirja (Like) ilmestyy.

Facebookin sipsariryhmässä vaikuttaa yli 40 000 jäsentä, jotka eivät välitä tiukkapipoisesta ja kaloritietoisesta veganismista. Sen sijaan ryhmässä rakastetaan vegaanisia eineksiä, hampurilaisia ja muita herkkuja

Vegaanimättöä – Rentoa vegaaniruokaa jokaiselle -kirja on todistus siitä, että vegaanisena voi valmistaa mitä ruokaa vain, ilman että mausta tarvitsee tinkiä. Reseptit ovat lihattomia, maidottomia ja kananmunattomia – mutta eivät todellakaan mauttomia.

Olen duuneissani kokkaillut ja funtsaillut saman sorttisia veganisointeja jo jonkin aikaa."

Inspiraationsa kirja on saanut supersuositusta Sipsikaljavegaanit-Facebook-ryhmästä.

– Seurasin ryhmässä käytyä vilkasta ruokakeskustelua ja mietin, että olen duuneissani kokkaillut ja funtsaillut saman sorttisia veganisointeja jo jonkin aikaa. Reseptiikkaa löytyi siis omasta takaa. Ilahdun aina, kun ihmiset innostuvat jostain uudesta, ja sitä paitsi uudenlainen katsontakanta kokkailuun piristää kummasti – silloin tällöin, kokonaan tai kokeilumielessä", kertoo kirjan kirjoittaja Anu Brask.

Kansien väliin on kasattu liuta tuttuja juttuja, iltamässyjä, veganisoituja snagariklassikoita, ehtaa lohturuokaa ja pikkunaposteltavaa. Mukana on myös perusreseptejä ja vähän haastavampia juttuja tosiharrastajalle

– Resepteillä muokkaat porkkanan savuloheksi ja herkkusienen etanaksi. Kokkaat rasvaa tihkuvat mätöt, monikäyttöiset ”muka-lihat" ja tutuista kotiruuista vegaaniset imitaatiot. Kirjasta löytyy viiden minuutin pastakastiketta äkkinälkään, moneen soveltuvia perusohjeita, näyttäviä ja ruokaisia salaatteja, muutaman raaka-aineen keittoja ja pitkän, hartaan kokkailun ruokia, Brask kertoo.

Ruokatoimittaja ja kokki Anu Brask aloitti keittiötyöt 90-luvun puolessa välissä helsinkiläisessä ravintola Kasviksessa, joten vegeruoka ja veganismin erilaiset vaiheet tulivat vuosien varrella tutuksi lähietäisyydeltä. Nyt hän on veganisoinut reseptit niin, että ruuan maku ja mehevyys säilyy.

Kirjan kuvat on ottanut Sami Repo, taitosta ja graafisesta ilmeestä vastaa Satu Kontinen. Kirjan kustantaa Readme.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vegaanikioski selvisi remontista täysin ilman lainarahaa – Jänö avaa vapuksi26.4.2017 10.17
Vegaaniaate valtaa kakku- ja lounasmarkkinoita – vireillä myös erityinen hyvinvointikeskus29.4.2016 11.10
Nosta juhlatarjoilusi trendien harjalle: Tarjoa vegaaniruokaa18.5.2017 08.55
Vegaanibuumi saavutti myös hotellit15.3.2017 10.25
Hans Välimäki näyttää sipsikaljavegaaneille mallia Vegemessuilla – "Ei kasviksissa ole mitään outoa"22.1.2017 18.20
Meno muuttuu yhä vegaanimmaksi – jopa lihatalo ryhtyi tekemään kasviseineksiä5.2.2017 18.15
Mitä ihmettä – seitan seilaa jo Itämerellä13.3.2017 18.25
Nyt se löytyi: Nyhtökaurasta vapaa vyöhyke16.12.2016 07.25
"Enää viimeiset änkyrät korahtelee" – Lihaton lokakuu tuli jäädäkseen30.9.2016 07.20
Katariina Souri löysi uudet ystävät24.2.2015 23.00
Ketjuravintolat äkkäsivät markkinaraon – jopa vegaanit himoitsevat mättöruokaa21.6.2016 19.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu