Helsinki myi huonokuntoisen huvilan 852 000 eurolla – ostajat vaativat nyt hinnanalennusta

Villa Furunäs on rakennettu kahdessa vaiheessa vuosina 1893 ja 1903. Viime vuosina se on ollut muun muassa taiteilijoiden käytössä.

Helsingin kaupunki

Kaupunki on viime vuosina myynyt omistamiaan kiinteistöjä. Yksi näistä on Meilahdessa sijaitseva Villa Furunäs, joka vaihtoi omistajaa alkuvuodesta 2015.

Rakennuslehden tietojen mukaan korkein tarjous kohteesta oli 852 000 euroa. Kohde myytiin huonokuntoisena ja kuntokartoituksen kera.

Ostajat havaitsivat rakennuksessa myöhemmin rakennusvirheitä ja reklamoivat kaupungille. He vaativat kaupungilta kauppahinnan tai toissijaisena maanvuokran alentamista.

Vaade piti käsitellä kiinteistölautakunnan kokouksessa torstaina, mutta esittelijä veti asian pois listalta pyytääkseen lisätietoja. Tapauksen käsittely siirtyy kaupungin uuden organisaation käsiteltäväksi, sillä kiinteistölautakunta kokoontui tällä viikolla viimeistä kertaa.

Kiinteistöviraston mukaan kaupunki ei ole korvausvelvollinen, koska kaupanteosta oli kulunut liian pitkä aika. Kohtuullinen aika reklamaatiolle olisi ollut 3–4 kuukautta.

Tapaus tuli vireille viime kesänä eli noin 1,5 vuotta kaupanteon jälkeen.

– Reklamaatio on tullut liian myöhään. Tämän vuoksi oikeus vedota virheeseen on viraston näkemyksen mukaan menetetty, toteaa kiinteistöviraston virastopäällikkö Jaakko Stauffer.

Ostajien mukaan reklamaatiota ei pystynyt tekemään aiemmin johtuen rakennusluvan myöntämisestä ja rakentamiseen soveltumattomasta vuodenajasta. Virheet eivät myöskään olleet havaittavissa ennen remontin alkamista.

Maanvuokran alentamisesta kaupunki katsoo, että 822 euron kerrosneliömetrihinta on edullinen. Lisäksi ostajalla oli ollut mahdollisuus perehtyä kuntoarvioon, jossa talon korjaustarpeet oli tuotu laajasti esille.

Suojeltuun hirsirakennukseen tehtiin kuntokartoitus vuonna 2009, jossa todettiin että 1893 valmistuneen talon kunto on huono.

Helsingin kaupunki on tehnyt alkuvuodesta 2010 tähän toukokuuhun mennessä yhteensä 34 pientalokauppaa.

Vaateet kauppahinnan alentamisesta ovat Staufferin mukaan melko harvinaisia.

– Villa Furunäsin kaltaisia vaateita on tullut muutama. Kukaan ostajista ei ole tähän mennessä vaatinut kaupan purkua.

Jokainen tapaus tutkitaan tarkkaan.

– Mikäli kaupunki on lain mukaan vastuussa, korvaukseen suostutaan tai mikäli kaupunki ei ole vastuussa, vaatimus hylätään.

Stauffer muistaa muutaman vuoden takaa tapauksen, jossa kaupunki myöntyi ostajan vaateisiin.

– Puuttuvien salaojien osalta ostajaa hyvitettiin, kun kuntotutkimuksessa oli kerrottu, että salaojien toimivuudessa oli puutteita.

Kuluvan kevään aikana kaupunki on myynyt tarjouskilpailulla myös toista Meilahden alueella sijaitsevaa hirsihuvilaa, Ljunganmoa. 460-neliöinen huvila on rakennettu vuosina 1900–1901.

Rakennuksen alakerrassa toimi vuosina 1972–2016 vanhusten virkistyskeskus, yläkerta oli asuinkäytössä.

Kaupungin teettämän selvityksen mukaan myös tämä huvila on huonokuntoinen, ja osin jopa riski terveydelle.

Viime vuosina kaupunki on myynyt pääasiassa itselleen tarpeettomia pientaloja ja asunto-osakkeita. Kohteet myydään tavallisesti tarjouskilpailun perusteella.

Myynnillä kaupunki on pyrkinyt pienentämään kiinteistöjen korjausvelkaa ja vähentämään ylläpidettävien kiinteistöjen määrää.

Tulevina vuosina Helsinki on linjannut keskittyvänsä erityisesti koulujen ja päiväkotien korjaamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huvila-alue halutaan turvata

Kaupunki on laatimassa parhaillaan kaavamuutosta Meilahden huvila-alueella.

Muutoksen tarkoituksena on turvata alueen valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset arvot.

Huviloita ja niiden ympäristöä koskevat suojelumerkinnät ajanmukaistetaan ja huviloiden käyttötarkoitus määritellään.

Alueen merkittävät luontoarvot otetaan huomioon.

Virkistyskäyttöä aktivoidaan.

Alueen kävely- ja pyöräilyreittejä parannetaan ja lisätään, osoitetaan reitti myös tulevalle baanayhteydelle.

Viljelypalstoja lisätään.

Kaavaan merkitään nykyisen asemakaavan voimaan tulon jälkeen rakennetut uudisrakennukset ja paikalle siirretyt huvilat asianmukaisine suojelumerkintöineen.

Alueelle osoitetaan muutama uusi rakennuspaikka muualta siirrettäviä arvokkaita huviloita varten.

Vuokra-aloille mahdollistetaan talousrakennusten rakentaminen.

Written by:

Sanna Jompero

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Kaupunki kauppaa 460 neliön arvohuvilaa MeilahdessaKiinnostaako vuokrahuvila Vartiosaaresta? – varaudu huhkimaanMeilahden kartanon ja museon alueelle etsitään kehittäjää – Majoitus- ja hyvinvointipalveluja?Meilahteen harvinaista uudisasuntotuotantoa – sisäilmaongelmainen oppilaitos puretaanHuvila-alueen hiljainen kuolema – Kruunuvuoressa on jäljellä enää yksi huvilaKetjut ja aukiolojen vapautuminen söivät pikkukaupan Meilahdessa – "Sunnuntait eivät enää olleet hyviä"Laaksoon suunnitellaan uutta yhteissairaalaa ja tunnelia MeilahteenFastholman huvilalle karu kohtalo