Puheenaihe

Lääkärihelikopterilla hurja tilanne – miehittämätön drone-kopteri vastassa 400 metrin korkeudessa

Lääkintähelikoptereita operoiva FinnHEMS on huolissaan drone-lennättäjien varomattomuudesta.

Lentotoiminnan asiantuntija Tuomas Suominen FinnHEMSistä sanoo, että viimeisin läheltä piti -tilanne koettiin sunnuntaina Pirkkalassa, kun lääkärihelikopteri joutui vaaraan luvattomalla korkeudella lentäneen lennokin vuoksi.

FH30-lääkärihelikopteri kohtasi sunnuntai-iltana tukikohtaan palatessaan dronen yli 400 metrin korkeudessa Pirkkalan Loukonlahden kohdalla.

Suomisen mukaan lääkärihelikopterit kohtaavat työssään drone-lennokkeja yhä useammin.

Kevyet harrastelennokit aiheuttavat varomattomissa käsissä todellisen vaaran helikoptereille.

– Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Vastaavia on viime aikoina raportoitu HEMS-toiminnassa muuallakin Suomessa, ja trendi on nouseva myös Euroopan laajuisesti, Suominen sanoo tiedotteessa.

Sunnuntaisessa tapauksessa lääkärihelikopterin miehistö selvisi arviolta 50 metrin päässä lentäneen dronen kohtaamisesta säikähdyksellä.

Varomattoman drone-lennättämisen aiheuttama vaara lääkäri- ja lääkintähelikoptereille on silti todellinen.

– Helikopterit laskeutuvat paitsi lentokentillä sijaitseviin tukikohtiinsa myös potilaiden luo. Varomaton drone-lennättäjä vaarantaa sekä miehistön turvallisuuden mutta samalla myös kriittisesti loukkaantuneen tai vammautuneen potilaan avun saamisen, muistuttaa lentotoiminnan johtaja Jouni Romppanen Skärgårdshavets Helikoptertjänstistä.

Yritys vastaa lentopalvelusta FinnHEMSin eteläisellä alueella.

Ammattilaiset tietävät määräykset

FinnHEMS kehottaa kaikkia harrastajia tutustumaan Trafin määräyksiin drone-lennokkien lennättämisestä sekä ilmailun yleisiin turvallisuussäädöksiin. Määräyksiä noudattamalla toiminta on kaikille turvallista.

Droneja ammattimaisesti käyttävät ovat tavallisesti erittäin vastuullisia lennättäjiä.

Trafin määräysten mukaan dronen lennättäminen lentoaseman lähialueella tai lentotiedotusvyöhykkeellä alle viiden kilometrin etäisyydellä kiitotiestä ja/tai yli 50 metrin korkeudella on kielletty, ellei lennättämisestä ole sovittu etukäteen lennonjohdon kanssa.

Useimmissa tapauksissa tämä alue ulottuu kiitotien suunnassa noin 20 kilometriä ja sivusuunnassa noin 13 kilometriä lentoasemaa ympäröivään maastoon.

Alue ei siten rajoitu kiitotien välittömään läheisyyteen.

Lähde: FinHEMS

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu