Puheenaihe

Näin kohu poliisien rasistisista FB-kirjoituksista eteni – "Poliisilla on sananvapaus, mutta se on lain perusteella rajoitettua"

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Poliisihallitus irtisanoutuu poliisien suljetun Facebook-ryhmän rasistisesta kirjoittelusta.

Poliisin ylin johto julkaisi asiasta tiedotteen illalla. Tiedotteessa muistutetaan, että "Poliisit"-niminen Facebook-ryhmä ei ole poliisin virallinen viestintäkanava.

– Jokainen sivustolle kirjoittava vastaa henkilökohtaisesti omista julkaisuistaan. Nimestään huolimatta ryhmässä voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole poliiseja, poliisihallitus toteaa tiedotteessaan.

Poliisihallitus ei kuitenkaan kiistä, etteikö kommentointiin olisi voinut osallistua myös virassa olevaa henkilökuntaa. Jos ja kun näin on, asia tullaan tiedotteen mukaan tutkimaan.

– Poliisilla on sananvapaus, mutta se on lain perusteella rajoitettua. Poliisilaki velvoittaa käyttäytymään myös vapaa-ajalla niin, että toiminta ei vaaranna luottamusta poliisiin.

Toimitamme materiaalin viipymättä valtakunnan-syyttäjänvirastoon, koska haluamme objektiivisen, poliisin ulkopuolisen arvion. 

Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tuomitsee ryhmän kirjoittelun.

Kolehmainen arvioi lauantaina Helsingin Sanomille, että asia on vietävä valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi.

– Toimitamme materiaalin viipymättä valtakunnansyyttäjänvirastoon, koska haluamme objektiivisen, poliisin ulkopuolisen arvion. Virasto arvioi, täyttyvätkö esitutkinnan edellytykset, hän lupasi lehden haastattelussa.

Kohu sai alkunsa, kun pitkiin juttuihin erikoistunut Long Play -verkkosivusto julkaisi aamulla uutisen poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä, jossa käydään myös avoimen rastistisia keskusteluja.

Long Playlle on toimitettu yli sata kuvakaappausta ryhmän keskusteluista. Kuvakaappausten perusteella avoimen rasistinen kommentointi on poliisien ryhmässä yleistä. Moderaattorit eivät kovin hanakasti ole keskusteluun puuttuneet.

Ryhmään jaetaan Long Playn mukaan säännöllisesti myös maahanmuuttoa käsitteleviä artikkeleita ja videoita tahoilta, jotka tunnetaan valheellisten juttujen levittämisestä ja propagandasta. Sellaisia ovat brittiläinen äärioikeistopuolue Britain First, Suomen Sisu, MV-lehti, Uutismaailma sekä nimimerkki Paavo Tajunkankaan blogi.

Juttu on herättänyt vilkasta keskustelua. Päivällä Long Playn verkkosivut myös jumittuivat. Lehti arvioi, että syynä ei kuitenkaan ollut suuri kävijämäärä, vaan palvelunestohyökkäys, joka alkoi jutun julkaisun jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu