Puheenaihe

Kuvareportaasi: Itä-Viro on paljon muutakin kuin Kalle Palanderin majatalo – Ennakkoluulot nurkkaan ja Narvaan!

Jõhvin pikkukaupungissa on 900 katsojan upea, tyylikäs konserttisali.

Kai Jauhiainen

Yhä useampi suomalainen matkailija haluaa nähdä Baltian matkallaan muutakin kuin Tallinnan kadut. Itä-Viro on tällöin varteenotettava vaihtoehto.

Tallinnasta sujahtaa autolla idän suuntaan Narvaan reilussa kahdessa tunnissa, mutta jo aikaisemmin kannattaa kaasujalkaa keventää.

Itä-Viron upein nähtävyys on pitkä, kalkkikiveen syöpynyt törmärannikko. Korkeimmillaan törmien korkeus on 55 metriä ja yhtenäisen törmän pituus on 20 kilometriä. Valasten 30 metriä korkea vesiputous on Viron korkein, mutta näköalasilta on suljettu.

Hyvää majoitusta törmiltä löytyy. Kalle Palanderin Kalle's Hotel löytyy Ontikasta. Toila Spasta on lyhyt kävelymatka Toilan satamaan, josta voi päästä vauhdikkaalle kumiveneajelulle törmärannikolle. Kyytiä voi kysyä Toila Spasta.

Luksusta kaipaavien majapaikka törmärannikolla on Saka Mõis. Kierrätysbisneksellä rikastunut Tönis Kaasik osti raunioituneen Sakan kartanon vuonna 2001 ja nyt paikka on kodikas hotelli-kylpylä. Ravintolan ruoka on erinomaista ja alkupalana valkosipulilla ryyditetty bortch-keitto on taivaallista.

Narva on täysin venäjänkielinen kaupunki."

Narva on täysin venäjänkielinen kaupunki. Näkymät joen yli Venäjän puolelle Ivangorodiin ovat jyhkeät. Uusin nähtävyys ovat Victorian bastionin kasemaatit. Puolustuskäytävien ampuma-aukkoihin on tehty näyttely sotilaselämästä.

Narvan vanha kaupunki pommitettiin maan tasalle vuonna 1944 ja sitä ei rakennettu uudestaan. Tilalla on neuvostoajan suoraviivaisempaa arkkitehtuuria. Raatihuoneen toisessa kerroksessa on esillä Fjodor Šantsynin tekemä valtava pienoismalli vanhasta kaupungista. Hermannin linnan sisäpihalla on kesäisin paljon markkinatohinaa ja linnanpihan Rondeel-ravintolan ruoka on hyvää. Kysy nahkiaista!

Kysy nahkiaista!"

Narvan kätketty helmi on Kreenholmin tekstiilitehdas. Tämä ”Venäjän Finlayson” perustettiin 160 vuotta sitten. Parhaimmillaan työntekijöitä oli 16 000. Tuotanto loppui kuusi vuotta sitten. Osa valtavasta tehtaasta jäi Venäjän puolelle, mutta Viron puoleiset osat omistaa nyt ruotsalainen sijoittaja. Kreenholmiin pääsee etukäteisvarauksella opastetulle kierrokselle. Valtavat tehdassalit ja -pihat ovat aikamatka menneeseen.

Perhematkailijalle paras majoittumispaikka on Narva-Jõesuu vain 16 kilometrin päässä Narvasta. Viron pisimmän hiekkarannan rantapalveluissa on kehittämisen varaa, mutta matkailutäkyksi suunnitellaan muun muassa pitkää rantapromenadia.

Venäjä-ennakkoluulot kannattaa Itä-Virossa unohtaa.

– Olen etnisesti venäläinen ja puhun kotona venäjää mieheni kanssa. Olen kuitenkin virolainen ja eurooppalainen, täräyttää Narva-Jõesuun apulaiskaupunginjohtaja Olga Baljuk.

– Narva-Jõesuussa on turvallista ja palvelut pelaavat, vakuuttaa Meresuu-kylpylän johtaja Igor Baranov.

Jõhvin pikkukaupungissa on 900 katsojan upea konserttisali. Toukokuisin Jõhvissa järjestetään korkeatasoinen balettifestivaali, jonka liput kannattaa ostaa etukäteen.

Sillamäki oli neuvostoaikana suljettu jopa tavallisilta virolaisilta, sillä siellä oli uraanirikastamo. Keskustan arkkitehtuuri muotoutui 1950-luvun alussa Stalinin arkkitehtuuri-ihanteiden mukaisesti avaraksi uusklassismia jäljitellen. Sillamäen kulttuurikeskuksen kellarissa oleva museo esittelee neuvostoelämää pioneerihuiveista aina käsikäyttöiseen ilmastointilaitteeseen asti.

Maan alla oppaana voi olla oikea kaivosmies."

Kohtla- Nõmmessa kaivosmuseo vie palavan kiven maailmaan. Maan alla oppaana voi olla oikea kaivosmies vaikkei paikka enää toiminnassa olekaan. Kaivosmuseossa käy vuosittain 30 000 vierasta.

Virolaisyritys Adrenaator järjestää muun muassa huimia maastoautosafareja viereisten veden täyttämien avolouhosten maastoon.

Kyyti on kylmää – suositellaan!

Täältä saat lisää tietoja

Majoitusta tarjoavat muun muassa Toila Spa (www.toilaspa.ee/fi), Kalle´s Hotel (www.ontikamanor.com), Saka Mõis (www.saka.ee) ja Meresuu Spa (www.meresuu.ee).

Jõhvin konserttitalon ohjelmaa voi tutkia osoitteessa www.concert.ee/johvi ja Sillamäen kulttuuritalon verkko-osoite on www.kultuurikeskus-sillamae.ee.

Narvan bastionista löytyy tietoa osoitteestra www.bastion.narva.ee.

Kreenholmin kiertokävelyä voi tiedustella Narvan museosta info@narvamuuseum.ee.

Kohtla-Nommen kaivosmuseon englanninkieliset sivut aukeavat osoitteesta www.kaevandusmuuseum.ee/eng. Off road-jeeppisafaria ja muuta seikkailuhenkistä tarjoaa kaivosmuseon ympärillä Adrenaator (www.adrenaator.ee).

Purtsen linnan kotisivujen osoite on www.putsepruulikoda.ee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu