Makumaailma

Sipsikaljavegaanit vakuuttivat buffetravintolan – uudet tuotteet vakiovalikoimaan

Rax on tänä vuonna testaillut vegaaniruokien menekkiä.

Marketta Karjalainen

Vegaanihaaste otettiin vastaan Rax Buffet -ravintoloissa vuoden alussa. Asiakaspalaute ja kävijämäärät yllättivät sekä odotukset että myyntitavoitteet. Myönteiset kokemukset sekä tuotekehitysideat synnyttivät vegaanisen valikoiman, joka on pysyvä 5. kesäkuuta alkaen kaikissa Rax Buffet -ravintoloissa.

Vuonna 1994 perustettu Rax Buffet -ravintolaketju on tunnettu runsaasta noutopöydästään.

Ravintolan klassikkoherkkujen eli eri pizzojen ja salaattien ohella alettiin tarjoilla kokeiluna vegaanisia trendiruokia. Vegaaniteema sai yltiöpositiivisen vastaanoton sosiaalisessa mediassa, kun Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmän jäsenet suitsuttivat kilvan uutta valikoimaa.

– Ryhmä on ollut meille ehtymätön inspiraation ja tuotekehityksen lähde. Olemme olleet sen jäsenten kanssa suorassa vuorovaikutuksessa ja etsintäkuuluttaneet ruokatestaajia uuden vegaanisen valikoimamme suunnitteluvaiheessa, Brand Manager Hanne-Mari Ahonen kertoo.

Ruokailijoiden määrä ravintoloissamme kasvoi noin 10 prosenttia."

Uusi vegaaninen valikoima antaa myös sekasyöjille mahdollisuuden tutustua vegaaniruokaan matalalla kynnyksellä. Moni on saattanut arastella vegaanisen annoksen tilaamista à la carte -ravintolassa, mutta noutopöydässä on lupa maistella kaikkea ja hakea lisää, mikäli maut miellyttävät. Erilaisten ruokavalioiden noudattajat ruokailevat helposti saman pöydän ääressä, jolloin jokainen loihtii itselleen juuri sellaisen annoksen kuin mieli tekee.

– Vegaanihaasteen aikana ruokailijoiden määrä ravintoloissamme kasvoi noin 10 prosenttia. Tämä toi tietenkin positiivista virettä kassavirtaan, mutta myös asiakaskontakteihin. Saimme niin huikeaa palautetta sekä kasvotusten että somessa, että halusimme vastata kysyntään viivyttelemättä, ketjujohtaja Kim Westerling toteaa.

Rax Buffetin vegaanisessa valikoimassa on oumph-kebabpizzaa, falafel-nachopizzaa ja jalapeno-kasvisnugetteja. Lisäksi vegaanisessa valikoimassa on erilaisia keittoja, salaatteja ja jälkkäreitä.

Kaikkiaan 5 500 suomalaista ilmoittautui tammikuussa mukaan Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -yhdistyksen Vegaanihaasteeseen. Lue lisää Vegaanihaasteesta täältä.

Mitä vegaanit syövät

Kaikkia kasviksia eli vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, pähkinöitä, sieniä, ja viljatuotteita. Maailmassa on yli 20 000 syötävää kasvilajia.

Useita sekasyöjällekin tuttuja ruoka-aineita on olemassa vegaanisena, kuten erilaisia pihvejä ja pyöryköitä, makkaroita, leikkeitä ja muita "lihankaltaisia" aineksia. Ruoka-aineita löytää kaupasta valmiina tuotteina tai niitä voi valmistaa itse.

Vegaanille sopivat myös eri kasvimaitopohjaiset tuotteet kuten esimerkiksi soija-, kaura-, riisi- tai pähkinäpohjaiset maidot, kermat, jäätelöt ja jogurtit sekä erilaiset kasviperäisistä aineista valmistetut juustot (esimerkiksi soijajuusto).

Vegaanit eivät syö lihaa tai eläinkunnan tuotteita missään muodossa.

Syyt ruokavalioon voivat olla eettiset, ekologiset, terveydelliset, henkiset tai uskonnolliset.

Lähde: Vegaaniliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Meno muuttuu yhä vegaanimmaksi – jopa lihatalo ryhtyi tekemään kasviseineksiä5.2.2017 18.15
"Enää viimeiset änkyrät korahtelee" – Lihaton lokakuu tuli jäädäkseen30.9.2016 07.20
Ketjuravintolat äkkäsivät markkinaraon – jopa vegaanit himoitsevat mättöruokaa21.6.2016 19.10
Pizzabuffetissa syödään kerralla yli kilo14.5.2013 10.13
"Iltamässyjä, snagariklassikoita, lohturuokaa" – Vegaanimättövillitys synnytti kirjan19.5.2017 09.17
Nosta juhlatarjoilusi trendien harjalle: Tarjoa vegaaniruokaa18.5.2017 08.55
Vegaanikioski selvisi remontista täysin ilman lainarahaa – Jänö avaa vapuksi26.4.2017 10.17
Voikahvia, vegaanituotteita – Näin kahvilaketju vastaa toiveisiin27.4.2017 10.21
Kahvilaklassikko taipui vegaanien edessä11.4.2016 19.20
Hans Välimäki näyttää sipsikaljavegaaneille mallia Vegemessuilla – "Ei kasviksissa ole mitään outoa"22.1.2017 18.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu