Puheenaihe

Matemaatikko suunnittelee nyt koruja bisnesnaisille – "Käsillä tekeminen tuo toivoa"

NÄKÖKULMA Käsillä tekeminen antoi toivoa paremmasta elämästä, kertoo masennuksen sairastanut kultaseppä.

Sanna-Maria Ojanen valmistui kultasepäksi 2014.

Marissa Tammisalo

Sanna-Maria Ojanen, 38, piirtää hahmotelmia uudesta korumallistostaan. Viivain kerrallaan paperille alkaa muodostua selkeitä kuvioita.

– Ensimmäistä mallistoa suunnitellessani näytin koruja tutuille ja kysyin, mitä he näkevät. Kun he tajusivat jutun juonen, tiesin, että olen oikeilla jäljillä.

Ojasen ideana oli suunnitella korut bisnesnaiselle, joka joutuu työnsä puolesta pukeutumaan siististi ja ehkä vähän tylsästi, mutta jolla on räväkkä persoona.

Yksinkertaisilla ja voimaannuttavilla koruilla voi tuoda itseään hillitysti esille.

– Olin itse entisessä elämässäni tutkijana Ilmatieteen laitoksella. Olin pitkään ollut tyytymätön arkeen ja työhöni, mutta tukahdutin tunteeni tai siirsin niitä alkoholin avulla. Lopulta tämä kaikki johti masennukseen, Ojanen kertoo.

Alkoi pitkä parantumisen tie.

– En muista enää, olivatko syyt todellisia vai eivät, mutta jäin töistä sairauslomalle kerta toisensa jälkeen unettomuuden takia, Sanna-Maria Ojanen muistelee.

Koko elämä tuntui vaan arjesta selviytymiseltä."

Jonkin ajan kuluttua hän tajusi, että kaikki ei ollut kunnossa. Aloitekyvyttömyys vaikutti kaikilla elämän osa-alueilla ja sosiaalinen elämä ahdisti. Aina, kun oli tarkoitus palata työhön, Ojanen tunsi itsensä entistä sairaammaksi.

– En tajunnut heti pyytää apua. Ajattelin vain, että tästä on nyt vaan selvittävä.

Kuukausia kestävien pätkittäisten sairauslomien jälkeen Ojanen sai työterveyslääkäriltä lähetteen psykiatriseen hoitoon.

– Tunne-elämäni oli solmussa. Työ ei ollut mielekästä ja koko elämä tuntui vaan arjesta selviytymiseltä. Vapaa-ajalla kului paljon alkoholia. Se auttoi hetkellisesti, mutta loppujen lopuksi vain pahensi olotilaani.

Ojanen sai aluksi viikoittaista hoitoa, ja sen jälkeen päivittäistä. Aamulla mentiin osastolle ja illalla takaisin kotiin.

– Siitä alkoi muodostua rytmi, joka oli omassa arjessa kadonnut kokonaan.

Ojanen sai hoidon aikana pienen kipinän paremmasta elämästä, mutta entiseen palkkatyöhön palaaminen ei ollut enää vaihtoehto.

– Siinä sitten mietin yli kolmekymppisenä ja akateemisen tutkinnon suorittaneena, lähtisinkö vaikka ammattikouluun vai mitä haluaisinkaan tehdä isona.

Hoidon aikana Ojanen löysi käsillä tekemisen innon ja hakeutui ystävänsä kanssa yhden päivän korukurssille.

Vuonna 2014 Ojanen valmistui kultasepäksi. Ensimmäiset kaksi vuotta hän työsti omaa mallistoaan, ja tunnusteli, olisiko hänestä yrittäjäksi. Kyllä oli.

Ojasen yrityksen MOSH Jewerlyn toinen korumallisto on valittu Suomi 100 -tuotteeksi. Koruja on myynnissä muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

– Korujeni juttu on voimallisuus, jota saan itse musiikista. Toivon, että kaikenlaiset ihmiset löytäisivät koruista saman voiman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mobiilibisnes vaihtui yksilölliseen puutarhasuunnitteluun – "Halusin tehdä jotakin kaunista elämässä"14.5.2017 09.05
Korusuunnittelija herkistyy, kun saa olla mukana suurten tunteiden hetkissä – "Maailmassa on jo tarpeeksi kertakäyttökulttuuria"19.2.2017 08.20
Facebook-ryhmä teki perustajasta kauneusalan yrittäjän – "Somekohuihin pitää vastata ennen kuin ne karkaavat täysin"29.4.2017 19.07
Tässäkö työelämän suurin haaste? Työntekijän aktiivisuus on kadonnut tai viety20.5.2015 21.10
Samuli, 16, ryhtyi yrittäjäksi ammattikoulun ja lukion ohessa – "Kaiken ehtii kun hyvin suunnittelee"22.4.2017 12.20
Luulitko saaneesi ostoksesta hyvän alennuksen? – Uusi palvelu syntyi jokaisen tuntemasta harmituksesta31.5.2017 12.15
Tältä tuntuu jäädä eläkkeelle alle kolmekymppisenä – masennuksen sairastanut kertoo13.4.2016 18.26
Salkkari-tähti vaihtoi suuntaa – "Jätin sarjan työuupuneena, masentuneena ja riippuvaisena nukahtamislääkkeisiin"19.3.2017 22.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu