Kalasataman kärjessä on yksi Helsingin suosituimmista kahviloista – Äänestä parasta kesäkahvilaa

Jupiter Mamadoun kesäloma sujuu leppoisasti Kalasatamassa Ihana Kahvilaa pitävän äidin Sanni Jouhkin ja Alvar-veljen kanssa.

Johanna Erjonsalo

– Tämä on hyvä bisnes, jos sää suosii. Jos sataa kaatamalla, tänne ei tule kukaan. Jos aurinko paistaa, väkeä on jonoksi saakka, tiivistää kesäyrityksen toimintarytmin Ihana Kahvilaa Kalasatamassa pyörittävä Sanni Jouhki.

Surkealla säällä kahvilaa ei edes kannata pitää auki, koska yhtään istumapaikkaa konttikahvilan sisätilassa ei ole. Pöydät on aseteltu Katajanokalle ja Kruununhakaan avautuvan maiseman äären meren partaalle.

Ihana Kahvilasta tuli menestys heti, kun Jouhki avasi sen kesällä 2011. Väliaikaista vuokrasopimusta on jatkettu pätkä kerrallaan. Kulkuyhteys väistelee Kalasataman työmaiden vaihtuvia tilanteita.

– Kahden vuoden päästä rakentaminen ehtii tänne saakka eikä konttikahvila voi jatkaa. Ihan tässä vieressä tulee kulkemaan spåra muutaman vuoden kuluttua. Tarkoitus olisi rakentaa maanvaihtojen jälkeen tilalle pysyvä kahvila, Jouhki suunnittelee.

Ihana Kahvilan ainutlaatuinen, rosoinen ja rento henki on kantanut kesästä toiseen. Sen Jouhki haluaisi säilyttää myös silloin, jos kahvila vakiintuu Kalasatamaan.

Lapsiperheitä kahvilaan houkuttelevat hiekkalaatikot, hipstereitä laatukahvit, vegaaneja lihattomat herkut, turisteja upea merimaisema...

– Meillä on todella monen ikäisiä ja monenlaisia kävijöitä. Osa on kanta-asiakkaita, osa löytää tänne ensimmäistä kertaa ja ihmettelee kun näkee Helsingin ihan uudesta vinkkelistä, Jouhki kertoo.

Pätkäyrittäjän elämäntapa sopii Jouhkille.

– Olen pitänyt talvisinkin pop up kahviloita ja baareja muun muassa Kaapelitehtaalla, Espoo Cinessä, Suvilahdessa ja Tiedekulmassa, Jouhki kertoo.

– On kiva keksiä aina jotain uutta, rakentaa mieleistään työtä ja tarttua parhaisiin tarjouksiin, vuodesta 2008 saakka yrittäjänä toiminut Jouhki vakuuttaa.

Ihana Kahvila on avoinna ti–su kello 10–19 säävarauksella kesäkuusta elokuun loppuun. Epävakaina päivinä voi soittaa. Jos kahvila on auki, numerossa 045-846 7822 vastataan.

– Tänne tuleminen vaatii hyvää asennetta. Kulkuyhteydet ovat tavallista haastavammat maateitse ja muuttuvat harvase päivä. Kyltit auttavat löytämään perille. Meritse perille pääsee helposti. Täällä me olemme, jos se minusta on kiinni, vielä 20 vuodenkin kuluttuakin Helsingin upeimmassa maisemassa, Jouhki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tiedot eivät tule näkyviin.
Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen