Puheenaihe

Halla-aho: "Hallitusvastuu vaatii kompromisseja – myös muilta puolueilta"

Halla-aho näki linjapuheessaan perussuomalaiset ennen kaikkea kansallismielisenä puolueena, joka puolustaa omaa kansaa ja hakee yhteistyötä muun Euroopan oikeistopopulistien kanssa.

Perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei pidä mahdottomana, että puolue jatkaisi hallituksessa. Hänen mukaansa perussuomalaiset ei myöskään vaadi muutoksia hallitusohjelmaan.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei pidä mahdottomana, että puolue jatkaisi hallituksessa. Hänen mukaansa perussuomalaiset ei myöskään vaadi muutoksia hallitusohjelmaan.

Halla-aho muistutti kuitenkin linjapuheessaan, että hallitusvastuu vaatii kompromisseja, myös muilta puolueilta.

– Oma näkemykseni on, ja on ollut, että perussuomalaisten on syytä olla hallituksessa niin kauan kuin hallitus perussuomalaisilla vahvistettuna on agendamme ja äänestäjiemme kannalta parempi kuin hallitus ilman perussuomalaisia.

– Toisaalta pitää varoa antamasta ymmärtää, että olisimme hallituksessa hinnalla millä hyvänsä, koska silloin hallituskumppaneilla ei ole mitään syytä huomioida perussuomalaisten toiveita niissä kysymyksissä, joissa me olemme eri mieltä kuin kaikki muut.

Meidän pitäisi kuulemma sitoutua vielä kokoomuksen arvoihinkin. Ei tämä tietenkään käy. 

Samalla Halla-aho piikitteli kokoomusta.

– Eilen kokoomuksen suunnalta viestitettiin, ettei riitä, että perussuomalaiset ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan. Meidän pitäisi kuulemma sitoutua vielä kokoomuksen arvoihinkin. Ei tämä tietenkään käy. Perussuomalaisilla on omat näkemyksensä, joita jäsenistö edellyttää puoluejohtomme edustavan, Halla-aho korosti – ja sai raikuvat aplodit puoluekokousväeltä.

Hän näki, että kokoomuksen ongelma ei ole perussuomalaisten linja, vaan henkilövalinnat, sillä "poliittinen linjammehan on kirjoissa ja kansissa, eikä se ole mihinkään muuttunut".

– Hallituksen hajoaminen henkilökysymyksiin olisi valitettavaa, koska hallitus on pannut alulle tärkeitä ja äänestäjillemme kipeitäkin uudistuksia, jotka olisi syytä saattaa päätökseen.

Lue myös: Vapaavuori: Kokoomus ei voi jatkaa perussuomalaisten kanssa hallituksessa – "Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei"

Koko puheen voi katsoa tästä.

Perussuomalaisten kannalta tärkeiksi teemoiksi Halla-aho nosti kansallismielisyyden ja EU-kriittisyyden.

Halla-aho muistutti myös, että puolueen johdon vaihtuminen selkein numeroin lähettää myös selkeän viestin siitä, mihin suuntaan jäsenkunnan enemmistö haluaa puoluetta kehitettävän.

Lue myös: Halla-aho sai värisuoran puolueen johtoon – Huhtasaari–Hakkarainen–Eerola

– Valituksi tulleet ehdokkaat ovat suorapuheisia ja profiloituneet voimakkaasti niillä teemoilla, jotka ovat globalisaation ja hallitsemattoman maahanmuuton vuoksi kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan useimmissa Länsi-Euroopan maissa.

– Kasvava osa väestöstä on yksinkertaisesti kyllästynyt siihen, että poliittisen korrektiuden nimissä lakaistaan maton alle hyvin konkreettisia ja tavallisen ihmisen elämää koskettavia ongelmia. Vanhoilla puolueilla ei ole halua eikä kykyä käsitellä näitä ongelmia, Halla-aho arvioi.

Halla-aho näki perussuomalaiset ennen kaikkea kansallismielisenä puolueena, joka puolustaa omaa kansaa ja hakee yhteistyötä muun Euroopan oikeistopopulistien kanssa.

– Huono maahanmuuttopolitiikka ei ole Suomen tai Euroopan ainoa ongelma, eikä kukaan ole sitä sellaiseksi väittänyt. Se kuitenkin pahentaa monia muita ja muista syistä johtuvia ongelmia, kuten väestön ikääntymistä ja heikentyvää huoltosuhdetta ja julkisen sektorin rahoituskriisiä. Lisäksi se eroaa monista muista ongelmista sikäli, että se olisi pitkälti ratkaistavissa ja torjuttavissa riittävällä poliittisella päättäväisyydellä.

Halla-aho suhtautui linjapuheessaan myös odotetun nuivasti EU:n tulevaisuuteen.

Hän näki, että EU:n sisäinen työvoiman liikkuvuus oli keskeinen syy myös sille, että britit päättivät erota unionista. Toinen esimerkki on yhteisvaluutta, joka johti Halla-ahon mielestä katastrofiin juuri siksi, että unionilla ei ollut työkaluja valvoa yksittäisten euromaiden taloudenpitoa.

– Tällaisiin näkökulmiin perustuu se kampanjan aikana esittämäni käsitys, että jäsenyys EU:ssa ei pitkällä aikavälillä ole Suomen kaltaisten maiden kansallinen etu. Mutta on selvää, että eroaminen EU:sta ei ole tällä hetkellä realistinen optio, ja suurin osa suomalaisista kannattaa jäsenyyttä, kuka mistäkin syystä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että perussuomalaisten tehtävä ainoana EU-kriittisenä puolueena on edistää ja ylläpitää kriittistä ja perusteltua keskustelua.

Lue myös:

Vapaavuori: Kokoomus ei voi jatkaa perussuomalaisten kanssa hallituksessa – "Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei"

Sipilä toppuuttelee puheita hallituskriisistä – "Maanantain jälkeen tiedetään"

Halla-ahon valinta hämmentaa muita – Li Andersson: Suomeen uudet eduskuntavaalit

Ville Niinistö Halla-ahon valinnasta: "Suomella ei ole varaa siihen, että tällainen puolue on hallitusvastuussa"

Paavo Väyrynen valmistautuu jo ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin – "Köyhän asiaa ajava vennamolaisuus jää kodittomaksi"

Halla-aho sai värisuoran puolueen johtoon – Huhtasaari–Hakkarainen–Eerola

Perussuomalaisten puoluesihteerikisa ratkesi vasta toisella kierroksella – Slunga-Poutsalo jatkaa

Toista kierrosta ei tarvittu – Halla-ahosta perussuomalaisten puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu