Näin moni lapsi syntyy jo yksinhuoltajaperheeseen – helsinkiläisperheiden kirjo yllättävän laaja

Helsinkiläislapsia syntyy paitsi avioliittoihin myös 40 prosenttia avioliiton ulkopuolella. Avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista puolestaan jopa joka viides syntyi yksin asuvalle äidille.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Helsinkiläisistä lapsista 42 prosenttia syntyi vuonna 2015 äideille, jotka eivät olleet lapsen syntymän aikaan naimisissa.

Suurin osa avioliiton ulkopuolella syntyneistä vauvoista syntyi edelleen avoliitossa asuvalle suomalaistaustaiselle äidille. Suurin osa näistä perheistä oli kolmehenkisiä äidin, isän ja vauvan muodostamia kotitalouksia.

Perheiden kirjo Helsingissä on kuitenkin avio- ja avoliittoja laajempi, minkä vuoksi syksyllä 2015 selvitettiin tutkimuksella, millaisiin perheisiin helsinkiläislapset syntyvät silloin, kun lapsen äiti ei ollut avioliitossa ja isyyden selvitys tehtiin viranomaisen toimesta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus toteutetiin yhdessä kaupungin perheoikeudellisten asioiden kanssa ja sen rahoitti Koneen Säätiö.

Viidesosa avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista syntyi äideille, jotka olivat kotitaloutensa ainoita aikuisia.

Vastasyntyneiden perheiden kirjoon kuuluvat myös kolmen sukupolven kotitaloudet, uusperheet, usean aikuisen yhteistaloudet eli kommuunit sekä samaa sukupuolta olevien vanhempien kotitaloudet. Osa asui erillissuhteessa eli lapsen toinen vanhempi, käytännössä isä, asui omassa asunnossa.

Ulkomaalaistaustaiset äidit saivat noin 17 prosenttia helsinkiläisistä vauvoista.

Äitien käsitykset vastasyntyneen perheestä ulottuvat kotitalouden ulkopuolelle

Tutkimuksessa selvitettiin myös äitien käsityksiä vastasyntyneen lapsensa perheestä.

Äideistä noin 60 prosenttia eli kolmen hengen kotitalouksissa. Lapsen perheeseen kuitenkin nimettiin keskimäärin seitsemän henkilöä vauvan ja äidin lisäksi, ja vain reilu kymmenesosa katsoi, että vauvan perheeseen kuuluivat pelkästään samassa kotitaloudessa asuvat ihmiset.

Äidit nimesivät vauvan perheeseen yleisesti laajasti sukua etenkin äidin puolelta sekä myös kummeja ja ystäviä.

Vastasyntyneiden perhemuotoja ei ole Suomessa vastaavasti aiemmin kartoitettu. Jatkossakin tutkimuksen kohdentaminen lasten perhetilanteiden vaihteluun olisi tärkeää, sillä tutkimustiedolla voidaan auttaa perhepalvelujen ja viranomaistoimintojen kehittämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Kaisa Paastela kuva

Kaisa Paastela